CEO-rapport: Fluxys gecompromitteerd in TAP-gaspijplijn.

Fluxys

CEO (Corporate Europe Observatory) brengt vandaag een rapport uit rond de Europese gaslobby. Volgens CEO gaf die vorig jaar 100 miljoen € uit aan lobbywerk. Daardoor slaagt men er in nieuwe internationale gasleidingen te leggen in ongeveer gans Europa. Die zorgen er financieel voor dat Europa nog veertig tot vijftig jaar verder gaat vasthangen aan de fossiele brandstof gas. Precies dit wil het klimaatakkoord van Parijs vermijden. Europa ondergraaft zijn eigen doelstellingen. Eén van de hoofdactoren in dit verhaal is het Belgische Fluxys. Climaxi roept Fluxys op zijn investeringen in de TAP-pijpleiding af te bouwen.

CEO is een internationale studiegroep die het lobbywerk rond Europese beslissingen op de voet volgt. In een uitgebreid rapport van 32 bladzijden analyseren zij het gelobby van de gasindustrie. Met ongeveer duizend mensen zitten die in het Brusselse elke dag analyses te maken die politici er van moeten overtuigen om uitgebreide plannen voor een doorgedreven Europees netwerk van gaspijpleidingen uit te voeren. De tegenstanders doen het met 0,3 % van de 100 miljoen € die de voorstanders uitgeven aan promotie en lobbywerk.

Hoofdargument is dat gas, naast hernieuwbare energie, een verdere rol te spelen heeft bij de omschakeling naar een propere energievoorziening. Grote oliefirma’s als Exxon en BP presenteren zich op deze manier in de hoop hun winstgevende activiteiten nog een aantal decennia te kunnen voortzetten. Ze infiltreren daarbij zelfs hernieuwbare energie-lobbies, die soms op hun vraag de eigen doelstellingen naar beneden halen.  

De Europese commissaris voor klimaat en energie, Miguel Arias Canete (een man die uit de olie- en gassector komt) speelt een cruciale rol in dit netwerk.

In plaats van te investeren in hernieuwbare energie en daarmee de doestellingen van Parijs te halen, leggen de nationale en Europese overheden  de Europese toekomst vast en kiezen voor verdere afhankelijkheid van gas. Het Wereld Energie Agentschap waarschuwde er in 2011 al voor dat men vanaf 2017 moest stoppen met investeringen in pijpleidingen, als men de doelstellingen van Parijs wil halen. CEO en Climaxi stellen dan ook een moratorium voor op verdere uitbouw van gasleidingen.

Fluxys

Climaxi vroeg in april van dit jaar aan Fluxys al om zijn investeringen in TAP terug te trekken. TAP is de pijplijn die vertrekt in Azerbeidjan en via Turkije, Griekenland in Italië Europa binnenkomt. Fluxys heeft 20 % belang binnen de Europese koepel die die leiding aanlegt en wordt voor iet smeer dan 50 % gecontroleerd door Publigas, de verzameling van lokale Belgische energie-intercommunales. Voorzitter is de Gentse burgemeester Daniël Termont

Via Fluxys hebben de Azeri’s blijkbaar heel wat voet aan de grond in België.  Zo werden de kantoren van de gelinkte lobbygroep TEAS (The European Azerbeidjan Society) eind 2016 volgens CEO in Brussel geopend door Didier Reynders: “De rol van TEAS in het dichterbij brengen van Azerbeidjan  naar Europa mag zeker niet onderschat worden.” Fluxys organiseerde in 2015 samen met TEAS een conferentie voor méér dan 120 diplomaten. In Azerbeidjan zelf ontstonden politieke schandalen onder de naam ‘Laundromat’.

vzw Climaxi vraagt Publigas en Fluxys om hier een heldere uitleg rond te geven én om zijn energie te stoppen in hernieuwbare energie.

Filip De Bodt

Het volledige rapport kan hier gedownload worden.