Climaxi rondt tweede Griekse import af

vzw Climaxi organiseerde samen met zijn winkel Eco&Fair een tweede importgolf van Griekse producten. Climaxi startte deze actie uit solidariteit met de Griekse bevolking, die door Europa hard aangepakt wordt in tijden van crisis. Op 20 mei arriveert een vrachtwagen te Herzele met 342 kg olijven, 1600 liter olijfolie en 500 kg zeep. Die wordt vervolgens verdeeld over lokale groepen in Vlaanderen en Wallonië.

Vorig jaar importeerde Climaxi al twee ton voeding. Climaxi werkt in zijn Eco & Fairwinkel met producten van Oxfam, streekproducten en voeding van Europese coöperatieven.

Climaxi kon dan ook niet stil blijven zitten toen in Griekenland de crisis uitbrak. Terwijl honderdduizenden mensen werkloos werden of hun

pensioen drastisch zagen inkrimpen engageerden heel wat Grieken zich in coöperatieven waarin ze samen hun boontjes trachten te doppen.

Ze werken op een solidaire en gelijkwaardige manier aan hun toekomst. Voor de nieuwe lading producten ging Climaxi ten rade bij Greenland en Modousa  . Modousa werkt ook biologisch. Greenland gebruikt zo weinig mogelijk vetstoffen en bestrijders. Voor de tweede keer importen we ook producten van Vio-me, een bezette fabriek die door de bazen achtergelaten werd en die nu volledig in zelfbeheer werkt.

In Griekenland coördineert het ondersteuningscentrum voor coöperatieven Solidarity For All de actie. In België kan Climaxi rekenen op een stevige samenwerking met Brusselse en Waalse vrienden: A Contre

Courant, CGSP wallonne, CNE, MWB, Mouvement VEGA, Mouvement de Gauche, mpOC, ATTAC

Wallonie-Bruxelles, Femmes Prévoyantes Socialistes Liège, Beau-Mur asbl, Club Achille Chavée La

Louvière. In Vlaanderen trekken vooral de Climaxi-kernen, vzw ‘t Uilekot en het Masereelfonds de actie.

10 % van de opbrengst van de producten gaat naar projecten die de crisis in de Griekse samenleving trachten te milderen. Bij de vorige actie ging 1000 € naar Mirmigi, een organisatie die culturele activiteiten organiseert in volkswijken van Athene en daar ook voedselpakketten uitdeelt. Bij deze actie wordt de opvang van vluchtelingen gesteund.

De Griekse producten arriveren op 20 mei in België. Wie vergat te bestellen of vooralsnog interesse heeft kan contact opnemen met info@climaxi.be

Filip De Bodt