Gentenaars willen TTIP-vrije stad

Een groep bezorgde Gentenaars lanceert een burgerinitiatief om Gent TTIP-vrij te laten verklaren. TTIP is het grote handelsverdrag dat de EU en de VS momenteel aan het onderhandelen zijn. Door handtekeningen te verzamelen, vragen ze de gemeenteraad een standpunt in te nemen.

"We zijn bang dat TTIP de mogelijkheden van onze overheden, en dus ook van de stad Gent, om een goed beleid te voeren inperkt", vertelt Eline Strik van Oxfam-Wereldwinkel Gent-centrum. "Alle besluiten van onze overheden moeten volgens TTIP immers positief zijn voor de transatlantische handel. Gaan onze politici in tegen

TTIP, dan kunnen bedrijven grote sommen geld van onze overheden vragen. We vrezen voor het effect op onze gezondheid, het milieu, onze jobs, landen in het Zuiden en onze democratie. Als Gent zich TTIP-vrij verklaart, is dat een belangrijk signaal naar het regionaal en federaal niveau."

Om Gent TTIP-vrij te maken, lanceerde een groep bezorgde Gentenaars een burgerinitiatief. Als ze 2500 handtekeningen inzamelen, moet de gemeenteraad debatteren en stemmen over hun voorstel. Heel wat organisaties schaarden zich achter deze actie, onder andere Climaxi, D19-20, Greenpeace, Hart Boven Hard, Links Ecologisch Forum en Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum. Er werd al een eerste succes geboekt: gisteren verklaarde de sp.a-Gent het initiatief te steunen.

"Het is duidelijk dat het zin heeft om je stem te laten horen", zegt Eline Strik. "Op Europees niveau liep TTIP al vertraging op door het vele protest van burgers en nu zien we ook op lokaal niveau dat actie vruchten afwerpt. Het gaat trouwens zeker niet alleen over TTIP: ook het Canadese verdrag CETA en het TiSA-verdrag zijn zeer zorgwekkend."

Wie wil tekenen, kan dat doen in Oxfam Wereldwinkel Gent-centrum of tijdens de Gentse Feesten in de bibliotheekstraat. Je kunt ook een petitieformulier downloaden via de Facebookpagina Maak Gent TTIPvrij. https://www.facebook.com/nottipgent