Nieuwe visserij-convenant: genoeg gestudeerd!

Minister Schauvlieghe heeft vandaag in Nieuwpoort een nieuwe convenant ondertekend voor een ‘Duurzame Visserij’. Dit is een opvolger van de eerdere overeenkomt uit 2011. De convenant bestudeert vooral een heel aantal onderwerpen. Voor Climaxi, de klimaatbeweging die reeds twee films rond visserij produceerde en een petitie met tweeduizend handtekeningen tegen pangasius overhandigde, is de tijd van studeren voorbij. Het is hoog tijd om in de visserij een aantal maatregelen te treffen die zowel vis als visser kunnen redden.

Uiteraard juicht Climaxi elke stap naar verbetering toe en zijn we blij dat in deze convenant, die visserij economisch en socialer wil maken, plaats is voor het stimuleren van streekeigen noordzeevis, het promotie maken voor minder bekende vissoorten en het verduurzamen van de sportvisserij.

Het mocht wel allemaal wat méér en vroeger zijn. Deze convenant legt zich net als de vorige geen eindresultaten op. Men gaat studeren en acties ondernemen…maar het blijft allemaal vaag en braaf. De minister engageert er zich samen met haar administratie, Natuurpunt en de Rederscentrale voor om de sector te begeleiden in het aannemen van de nieuwe Europese regels: alles wat gevangen wordt moet aangeland worden, niks mag nog overboord. vzw Climaxi stelt vast dat men een aantal dringende zaken laat liggen:

  • Tijdens de Week van de Smaak van 2014 overhandigde Climaxi tweeduizend handtekeningen vanmilieumensen, koks, vissers etc. tegen de aanleg van een importcentrum voor pangasius in Zeebrugge. Tot op de dag van vandaag ontving niemand hierop een antwoord.  Het importcentrum was gepland in 2013 en is er nog niet. Dat heeft veel te maken met de crisis in de pangasiussector in Vietnam zelf: de

prijzen dalen en de productie vermindert. De Vlaamse overheid neemt evenwel tot op de dag van vandaag geen standpunt in en overwoog volgens de Vietnamese pers zelfs om de bouw van het centrum te laten subsidiëren. Ook daar schept de minister, ondanks een aantal parlementaire vragen, geen duidelijkheid over. Climaxi is tegen dit centrum. Pangasius is een ongezonde vis die volgens een Nederlandse studie van de Stichting Wakker Dier de bacterieresistentie in Europa aanwakkert. Om kweekvis te produceren moet men een veelvoud aan visvoeder toedienen. Wij zijn tenslotte voor een voedselketen met een zo laag mogelijke voetafdruk: met voedsel duizenden kilometers heen en weer vliegen past niet in deze visie.

  • In het voorjaar van 2012 raakten vissers ongerust over het gebruik van elektrische visnetten in Nederland.Onze bovenburen hadden van de Europese Unie de toelating gekregen om tachtig boten uit te rusten

met de elektrische pulskor. Die beschadigt de bodem minder en beperkt het brandstofverbruik tot de helft. Het vistuig is efficiënter en vissers getuigen dat oorspronkelijke broedkamers zoals die aan de monding van de Thames leeg gevist worden. Anderen wijzen op vis die brandplekken zou hebben van de elektriciteitsstoten die uitgedeeld worden. De diensten van Schauvlieghe zetten daar tegenover dat dit niet kan. Men zou onderzoeken wat de zogezegde ‘verbrande vis’ dan wel mankeert, maar de resultaten blijven uit.

  • In 2011 hadden de vissers een extreem zwaar financieel jaar. Er werd meer vis gesignaleerd, maar de prijzencrashten. Samen met de vissers stelde Climaxi zich vragen. Binnen de sector werd o.m. gewezen naar prijsafspraken die op de veilingen zouden gemaakt worden door een aantal grote spelers. Iedereen was verontwaardigd en de Zeebrugse Visveiling ging de zaak onderzoeken, maar ook hier is er tot op de dag van vandaag niks veranderd.

vzw Climaxi vraagt zich af of men in Vlaanderen écht gaat blijven studeren op de mogelijkheid om het in de visserij over een andere boeg te gooien. Lintjes doorknippen is gemakkelijk, convenanten maken ook. Voor enige verandering zorgen is dat blijkbaar minder. De jarenlange beleidsstilstand in de visserij leidt tot een voortdurende achteruitgang van deze sector. Men kan studeren tot er niets meer rest om te bestuderen. Climaxi organiseert van 25 tot 30 augustus een actiefietstocht rond klimaat aan zee. Visserij zal daar een sterk thema zijn. Lees meer hierover: klik hier.

Filip De Bodt