CETA en de niet zo 'verduidelijkende nota'

Eind deze maand zou de Canadese premier Justin Trudeau naar Europa komen voor de ondertekening van CETA, het omstreden handelsverdrag tussen de EU en Canada. De handtekening is grotendeels symbolisch, een uiting van de intentie om het verdrag te ‘ratificeren’. Toch wil Trudeau enkel komen als hij zeker is van de steun van alle Europese lidstaten. En die unanieme steun blijft voorlopig uit.

 

Tijdens een informele top in Bratislava eind september gaven een aantal handelsministers aan geen mandaat te hebben om het verdrag te tekenen. Hieronder Oostenrijk en ook België, waar de Brusselse en Waalse regering ‘dwarsliggen’. In een poging om de gemoederen te sussen, brachten de EU en Canada een ‘verduidelijkende verklaring’ naar buiten.

Ondanks de berichtgeving in sommige Vlaamse media is België niet het enige land dat ontevreden is met de verklaring. In Oostenrijk wordt het debat nog altijd gevoerd en ook de Duitse vakbonden moeten nog naar buiten komen met een reactie. Inmiddels zijn er ook meerdere herwerkte versies van de 'verduidelijkende verklaring' in omloop. Een wanhopige poging van de Commissie om die laatste lidstaten toch nog over de streep te trekken.

Brussel lijkt alvast niet bereid op zo korte termijn een goedkeuring te geven. “ We geven geen groen licht, zolang het debat nog niet is uitgeput”, zei Guy Vanhengel, Brussels minister, vorige week. Waals minister-president Magnette liet weten dat het Waalse parlement eerder dit jaar al een resolutie aannam tegen CETA. De Waalse regering kan niet akkoord gaan met het verdrag zolang die resolutie van kracht is.

Mia van Dongen (Climaxi): "CETA vormt een bedreiging voor onze democratie, onze sociale rechten en ons leefmilieu. Ondanks de mooie woorden van de Europese Commissie staat er niets in het verdrag, noch in de verduidelijkende nota, om burgers en het milieu te beschermen. We zijn tevreden dat de Waalse en Brusselse regering de moed hebben om naar hun bevolking te luisteren en tegen dit gevaarlijke handelsverdrag te stemmen. De Vlaamse regering keurde deze maanden geleden al goed."

Inmiddels hebben de PS en CDH laten weten geen genoegen te nemen met de verklaring. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat de België het verdrag zal kunnen steunen. Vandaag, 12 oktober, komen de permanente vertegenwoordigers van de EU samen om de Raad van Handelsministers van 18 oktober voor te bereiden. In Luxemburg zullen de handelsministers formeel stemmen over CETA en de ‘voorlopige inwerkingtreding’. België zal hier dus niet voor kunnen stemmen. En wie weet, misschien volgen er nog andere lidstaten? Als er één schaap over de dam is….   

1/1