Doel 3 en Tihange 2 dicht houden

Op vrijdag 4 december voerde Climaxi samen met mensen uit Wallonië, Nederland en Duitsland actie in de Brusselse Wetstraat. De actie ging door aan het kabinet van Jan Jambon, die o.a. Belgisch vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken is. We ontrolden in de vroege namiddag spandoeken voor de camera van het Duitse televisiestation ARD en lieten een delegatie binnengaan.

Praten met Jan Jambon ging niet, want die "had het te druk". We hadden nochtans een belangrijke boodschap voor hem: al een kleine 165.000 mensen uit verschillende landen ondertekenden een petitie om het opnieuw opstarten van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 tegen te houden.

Want ja, er zijn kernreactoren in België waar scheurtjes in ontdekt zijn, maar nu zijn die zogezegd toch veilig genoeg om opnieuw te gaan functioneren. Doel 3 is vlakbij Antwerpen en Tihange 2 is ook niet ver van grote steden, namelijk het Waalse Luik en het Duitse Aken.

We hadden alle ondertekende petities op papier bij voor de minister. Want na enkele jaren stil te liggen, vinden Jambon en co het blijkbaar tijd om tot het heropstarten van de scheurtjescentrales Doel 3 en Tihange 2 over te gaan, wellicht midden december al! Het zogenaamd onafhankelijke Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft daarvoor het licht op groen gezet.

Onze delegatie werd ontvangen door Joris Creemers, Nucleaire Veiligheidsadviseur voor Jambon. Ook hij benadrukte de onafhankelijkheid van het FANC, en minimaliseerde bovendien de rol van het kabinet Jambon in de kwestie.

Buiten bleven de spandoeken ontrold. Maar toen er politiewagens voor kwamen gereden moesten we die opdoeken. De boodschap van de agenten was dat we ons in een actievrije zone bevonden.

'Kernenergie is goed voor het klimaat.'

Wanneer je de CO2-uitstoot tijdens de hele uraniumcyclus meetelt, dan blijkt dat een kerncentrale per eenheid geproduceerde elektriciteit een derde aan CO2 uitstoot van een klassieke gascentrale. Wind, zon en water scoren veel beter. Bovendien zorgt het vasthouden aan kernenergie ook voor het niet overschakelen op hernieuwbare energie, en voor verwarring over de mogelijkheden en waarde van hernieuwbare energie.

'Kernenergie is veilig genoeg want er zijn evacuatieplannen.'

Niet alleen is kernenergie onlosmakelijk verbonden met kernwapens, evacuatieplannen hebben ook hun beperkingen. De ervaring leert dat er gemakkelijk paniek ontstaat in de buurt van een kerncentrale als een ramp zich voordoet. Als je dan, zoals in Doel, vlakbij heel wat industriële activiteit en een woongebied van meer dan een half miljoen inwoners is evacueren allesbehalve een lachertje.

De kernenergiekwestie is in elk geval brandend actueel nu, het is echter allesbehalve leuk ook dat de Belgische federale regering nu een overeenkomst heeft bereikt met Electrabel over de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. Die kernreactoren mogen tien jaar langer openblijven! Er zitten wel juridische processen in de pijplijn (van verschillende organisaties), om uiteindelijk tot een definitieve sluiting van alle Belgische kerncentrales over te proberen gaan.

Volgens Gwendolyn Rutten, voorzitster van regeringspartij Open Vld, zijn zowel Doel 1, 2 als 3 nodig om een grote elektrische panne te vermijden als er iets onverwacht gebeurt. Verzet je je graag tegen het heropstarten van scheurenreactoren Tihange 2 en Doel 3? Ondertekenen kan nog altijd hier Rafa Grinfeld