Geen streep door Ronse.

De wegendossiers in het zuiden van Oost-Vlaanderen blijven op sterke weerstand stuiten. Rond de N42 wordt blijvend gemobiliseerd. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat het tracé van de N41 tussen Aalst en Dendermonde mogelijk maakt werd door de Raad van State naar de prullenmand verwezen. In Ronse werd een nieuw tracé vorgesteld voor de N60, ook al weer een weg naar Frankrijk. En plots stond er een actiecomité.

Ronse hield het in tegenstelling tot andere plaatsen de voorbije jaren vrij rustig rond de N60. Die weg loopt nu door de stad. De omgeving van Ronse is van onschatbare waarde voor de Vlaamse Ardennen. In de verste verten is er geen groenere heuvelomgeving te bedenken.

In april werd een nieuwe tracé voorgesteld voor de aanleg van een nieuwe weg. Die zou nu via een T ten zuiden van Ronse afwijken en via de Zandstraat en de Schavaerthelling Ronse verlaten. Ter hoogte van de Zonnestraat wordt een op- en afrittencomplex aangelegd. Vanaf de Leuzesteenweg is er een aansluiting. In de omgeving: de interessantste stukjes van Ronse: Hotondberg, Fonteinbos, Ingelbos, Kluisbergbos. Beschermde soorten als vuursalamander, het uitzicht, de stilte en de gezondheid gaan voor de bijl, vreest het actiecomité. De lengte van het tracé bedraagt 5,5 kilometer. De Ronsenaars krijgen ook een immense viaduct cadeau

De kostprijs zou ongeveer 165 miljoen euro bedragen. Zoals altijd schermt men met het argument van de tewerkstelling, maar dit argument is verre van bewezen. Men denkt aan grote verbindingen met Frankrijk, waar de meerderheid van de Ronsenaars niets aan hebben, maar vergeet dat de Waalse gemeenten verderop het tracé helemaal niet zien zitten. Werk voor niets dus!

Na jaren stilte kwam er in Ronse dus een sterk comité dat een folder uitgaf in de ganse stad en een mooie website beheert: http://www.n60ronse.be

Zij haalden honderdvijftig bezwaarschriften op en zijn niet zinnens bij de pakken te blijven zitten. Een aantal bekende figuren uit de streek (Marc De Bel, Michaël Borremans) hebben zich in elk geval tegen de plannen uitgesproken. De petitie werd getekend door méér dan achthonderd mensen.

Ook GROEN-politica Elisabeth Meuleman is tegen. Dit wordt nog een kluif: GROEN maakt samen met N-VA en CD&V de meerderheid uit in de stad en lijkt zich lokaal geenszins rond dit dossier te profileren. Dit leidde al tot een open brief naar GROEN-schepen Wouter Stockman.

Filip De Bodt