Zeetong: Vis van het jaar-een kritische bemerking

De VLAM heeft samen met de visserijsector zijn Vis van het Jaar voorgesteld. Dit keer werd het zeetong. De zeetong werd gekozen als symbool voor ecologisch duurzame visserij. Men wil de consumptie van tong stimuleren. Climaxi, een beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid én producent van Fish & Run (Persprijs Duurzame Ontwikkeling van de Federale Raad) vindt dat de VLAM het over een andere boeg moet gooien.

Climaxi geeft toe dat er verbetering zijn aangebracht aan de manier waarop gevist wordt maar stelt vast dat de échte ecologische alternatieven (planken, passieve vangst, sumwing) voor de tongvangst moeilijk van de grond komen omdat de sector financieel onder zware druk staat en bijna niet meer in staat is om te investeren.

De visprijs is gezakt tot een kritisch minimum. Ook de tongprijs is ongeveer met een derde gezakt. Pladijs en Rog doen het nog slechter (soms 0,50 euro per kg). Het in mekaar stuiken van de prijzen heeft verschillende oorzaken: binnenlands consumptiegedrag, het monopolie van de NV Vlaamse Visveiling, klimaatwijzigingen (vis schuift op naar het Noorden, dus de kosten verhogen) de invoer van soorten zoals pangasius, het elektrisch vissen door de Nederlanders enz…

Met name elektrisch vissen wordt door de vissers met argusogen bekeken (Bekijk hier het filmpje). Ecologisch is het een nefaste techniek omdat hij super efficiënt is. Men kan vlot naar vroeger ontoegankelijke gebieden gaan vissen. Velen getuigen dat het visgebied voor de Thames vb. al leeg gevist is. Er wordt dus door de Nederlanders zodanig veel tong aangevoerd dat de prijzen voortdurend crashen.

Dit is de reden waarom de VLAM met zijn ‘vis van het jaar’ initiatief de consumptie probeert op te krikken. Op zich heeft dit weinig met ecologische argumenten te maken.

Vzw Climaxi vindt dat de VLAM het over een andere boeg moet gooien. Filip De Bodt: “Het is erg gesteld in de sector. Nu er weer wat meer vis zit worden de vissers gekraakt door zakkende prijzen. Een campagne zoals deze zal daar niet veel aan veranderen. Uit de praktijk van vorige edities leren we dat het effect op de prijzen beperkt is tot een paar weken. Men heeft vasthoudender en gebundelde campagnes nodig om het tij te keren. De VLAM zou beter iedereen rond de tafel roepen om een nieuw communicatiebeleid uit te stippelen dat gaat voor een permanente bewustmakingscampagne.”