Zeebrugse Veiling (wel) achter pangasiusdeal?

Vorige week ontstond heel wat commoties in culinaire, milieu- en visserijkringen omwille van de bouw van een overslag voor Pangasius in Zeebrugge. Minister Crevits had in Vietnam aangekondigd dat er een akkoord is tussen de unie van Vietnamese producenten VASEP en de

Zeebrugse haven voor de uitbouw van Zeebrugge als Europese

Pangasiushaven. Toen er een storm van kritiek opstak liet de NV Vlaamse Visveiling bij monde van haar directeur Vandesteene weten dat men het geen slecht idee vond, maar desondanks niet bij de zaak betrokken was.

Het Visserijblad en vzw Climaxi bundelden de krachten om deze zaak te onderzoeken. Op de website van Vietfish (http://vietfish.org/20131111042331980p49c64/vasep-and-the-port-ofzeebrugge-inked-mou-on-vietnamese-distribution-platform-for-pangasius-for-eu-market.htm) vinden we met gemak weer dat “Ms Syvie, CEO of Zeebrugge Food Logistics will continue working with VASEP leaders about work description and schedule.”

Werkverdeling tussen Vietnamezen en Belgen wordt dus verder afgesproken door een zekere Syvie, CEO van Zeebrugge Food Logistics. ZFL is een dochteronderneming van de het European Food Centre (de Vlaamse Visveiling). De CEO is Sylvie Becaus. De andere bestuurder is Marie-Jeanne Becaus.

Deze problematiek werd het spilpunt van discussie tijdens de verschillende voorstellingen die Climaxi nu al organiseerde van zijn productie Fish&Run 2. 

Flor Vandekerckhove (Het Visserijblad) wil snel duidelijkheid over de precieze toedracht: “ Ik kan me moeilijk voorstellen dat de Viëtnamezen zaken op websites zetten over mensen die niet bij de deal betrokken zijn. Ik zou het zéér cynisch vinden moest een dochterfirma van de NV Visveiling, die de Noordzee-vissers geen faire prijs kan garanderen voor hun schol, zich dan maar achter de rug gaan bezig houden met gewin aan Pangasius, de rechtstreeks dirty concurrent van de schol.”

Filip De Bodt (vzw Climaxi, maker Fish & Run): “De visveiling bevindt zich in een soort van “Electrabelpositie”. Ze hebben een monopolie in de sector en hoeven dus niet met hun klanten in te zitten. De vissers komen in een bekaaide situatie terecht terwijl de aandeelhouders van de visveiling (grotendeels te situeren in de immobiliënsector) flink verdienen. Bovendien getuigen mensen in onze film over prijsmanipulatie op de veiling en is het systeem ecologisch een ramp: de overschotten worden gewoon in het hondenvoer gedraaid, zegt een andere getuige in Fish & Run.”

Op een andere website van de visindustrie (http://www.undercurrentnews.com/2013/07/05/vietnam-to-set-up-eupangasius-distribution-center/) wordt de verkoopstrategie toegelicht. Het gaat om rechtstreekse verkoop met online-mogelijkheden, die evenzeer gericht is op de Belgische markt. Wat men de Belgische vissers niet gunt (rechtstreekse verkoop) geeft men als faciliteit wél aan anderen.

Vzw Climaxi en Het Vrije Visserijblad lanceren een petitie tegen de import van Pangasius.

Wij vragen alle betrokkenen om deze overeenkomst stop te zetten. Deze vraag is gericht naar alle aandeelhouders van de Visveiling, naar de leden van het Havenbestuur (dat bestaat uit vertegenwoordigers van heel wat politieke partijen) en naar de Europese instanties.

Men kan de petitie tekenen op: http://uilekot.org/node/1679

Met de film Fish & Run 2 gaan we nu de boer op in Vlaanderen. Wie een  voorstelling wil boeken in zijn club of

1/2

gemeente neemt contact op met filip@climaxi.be

Filip De Bodt