D’Hoppe: Miljoenenwaarborg voor stortsanering

In april 2002 ging, als reactie op het afsluiten van het Hoppebos, het eerste vertelweekend Blauwkousjes door in het Vloesbergse d'Hoppe. Er begon een hevige strijd van ongeveer 5 jaar voor de sluiting van het illegale stort en tegen het omhakken van het bos. Vorige week vrijdag bevestigde het Hof van Beroep van Mons de uitspraak van 2011 door Tournai: Marcel Fort moeten binnen de drie jaar beginnen aan de sanering van zijn stort. Het hof vordert een waarborg van 13 miljoen euro.

Marcel Fort, de uitbater van het illegale stort de 'Radar' en van de illegale zavelgroeve Mont de Rhodes, had ook het Hoppebos opgekocht. Om pottenkijkers buiten te houden

werd het bos met vijf rijen, tussen treinbilden gespannen, prikkeldraad ontoegankelijk gemaakt. Door de felle reactie van velen zag de gemeente Vloesberg zich na enkele weken genoodzaakt om de afsluiting weg te halen. Doch, het hek was van de dam.

De kritiek op het storten en op de zavelwinning groeide. Maar ook de terreur van Fort nam toe. Het bos werd daarin steevast als chantagemiddel gebruikt. Reeds in 2002 begon hij, dwars door het Hoppebos, een niet vergunde weg aan te leggen. Onder die weg werd door onnoemelijk veel vrachtwagens bouwafval gestort.

Tijdens een actie, die de wegenwerken wou verhinderen, belandde een VRT journalist in het ziekenhuis nadat Tony Fort hem met een hamer op het hoofd sloeg. De journalist was een half jaar werkonbekwaam en liep blijvende hersenschade op.

Fort groef een geul in zijn bos om het afvalwater van d'Hoppe naar de ecologisch uiterst waardevolle bronbeken en naar het eveneens tot Natura 2000 behorende Brakelbos te kanaliseren. De Brakelse Sassegembeek verloor daardoor onder meer de zeldzame beekprik, de donderpad en de beekforel.In september 2005 voleindigde Marcel Fort zijn wegennet dwars door het hart van het Hoppebos en leidend naar het centrum van d'Hoppe.

Tijdens een actie die de finale wegenwerken wou verhinderen werd uitvoerend burgemeester Philippe Mettens (PS) net niet getroffen door de grijper van een bulldozer die Marcel Fort hem boven het hoofd slingerde. Het ganse land was getuige van het feit dat twee cameramensen van de VRT ternauwernood aan de dood ontsnapten toen de vrachtwagen van Tony Fort met een zijwaarts manoeuvre regelrecht op hen inreed.

Actievoerders blokkeerden het stort, de rijksweg Brakel-Ronse. Ze organiseerden drie betogingen, talloze andere acties, gingen naar de rechtbank enz… Toen de gemeente ook nog eens zijn eigen bomen in het bos wou rooien, kwam daar ook nog een bezetting van die bomen bij. En een ontruiming die nationale pers haalde.

Onder de noemer 'Het Grote Vraagteken', trok in oktober 2005 een optocht van zevenhonderd mensen naar het centrum van Vloesberg. De burgemeesters Philippe Mettens en Rudy Demotte stonden de manifestanten aldaar te woord. Zij beloofden na drie jaar woelige strijd het Hoppebos te beschermen en zij zeiden dat ze alles in handen hadden om zulks te doen.

Het stort was in 2003 al gesloten maar werd nog regelmatig gebruikt, ondanks de afwezigheid van drainage, het afscheuren van een volledige wand en de aanwezigheid van zéér hoge dosissen zware metalen in de omgeving.

In 2005 werden de woorden eindelijk hard gemaakt en legde men de zegels. Een jaar later gaan ook de zavelputten van Fort dicht. Een klacht bij Europa van vzw ’t Uilekot en het Comité Fo(e)rt stimuleerde de politici: Europa dreigde ermee subsidies voor België in te trekken.

De plaatselijke horeca (d’Hoppe is een gekend wandeloord) kon herleven. Toch bleef men met een aantal problemen zitten: wie moet dat stort saneren? Wat met de weg en de illegale gracht in het bos? Met de gewelddaden die Marcel en Tony Fort op hun conto hadden?

Ondanks herhaalde pogingen, o.m. van de aangevallen journalisten in kwestie, slaagde men er nooit in om de agressoren effectief te laten vervolgen.

Twee maanden geleden kwam er een uitspraak in dat andere dossier: de beek die Fort aangelegd had door het bos om het afvalwater rechtstreeks in het beschermde Brakelbos te kunnen lozen. Het Hof van Cassatie bevestigde de versie van het Hof van Beroep: de beek moet weg en er dient een boete betaald van een kleine

50.000 €. De gemeente Vloesberg (die het afvalwater loost) en Fort mogen de boete delen.

Op vrijdag 6 maart viel er evenwel een ander doek: Marcel Fort moet binnen de drie maanden, onder overheidscontrole zijn stort beginnen te saneren. Om er zeker van te zijn dat dit effectief gebeurt, moet hij 13 miljoen euro op een geblokkeerde rekening zetten van het Waalse Gewest.

Fort kan nog eens proberen in Cassatie te gaan natuurlijk en argumenteert in de pers dat hij geen geld heeft om die sanering uit te voeren. Hij zegt al jaren verlies te maken, door de sluiting van stort en zavelputten en dreigt ermee zijn bos te kappen om de centen te kunnen ophoesten.

Na een klein onderzoek kwam vzw Climaxi tot de vaststelling dat er volgens de jaarrekeningen van de verschillende firma’s rond Fort van 2011 net genoeg centen zijn aan provisies en reserves om dat wel te doen. In de NV Fort-Labiau vindt men evenwel maar de helft terug. Jaarlijks wordt kapitaal onttrokken aan deze firma’s. In elk geval wordt het voor het Waals Gewest een zware opdracht om dit allemaal te gaan onderzoeken en vorderen. Als men dan toch bezig is kan men proberen om het bos zelf in handen te krijgen. Dat zou in elk geval de pogingen tot chantage met kappingen in dit beschermd en toeristisch gebied ongedaan maken. Filip De Bodt