Genetisch gemanipuleerde gewassen: een valse oplossing voor klimaatverandering

Landbouw is een significante bron van broeikasgasuitsoot, de bijdrage is ongeveer 14% van de globale uitstoot. Biotechnologische bedrijven zoals Monsanto beweren dat  genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) deel van de oplossing voor klimaatsverandering zijn door verlaagde uitstoot en resistentie tegen veranderde weerspatronen. Toch kunnen GGO's de ontwikkeling naar een duurzamer en klimaatvriendelijker landbouwmodel tegenhouden.

 

Pleitbezorgers van GGO's beweren dat ze kunnen geteeld worden met “no-till” of ploegloze landbouwmethodes waardoor ze de hoeveelheid CO2 die uit de bodem vrijkomt, verlagen.

De “no-till” methodes gebruikt voor GGO’s steunen echter ook op herbiciden om gewassen die nog in de bodem zitten, te vernietigen. 

Omdat GGO's worden verondersteld minder herbicide nodig te hebben dan ‘gewone’ gewassen, beweren GGO pleitbezorgers dat landbouwers de hoeveelheid brandstof kunnen verlagen die gebruikt wordt in

landbouwmachines. In de realiteit worden landbouwers echter geconfronteerd met het feit dat ze meer en meer moeten sproeien. Extensieve en biologische landbouwmethodes bieden alternatieven voor pesticidengebruik, zodat ook de impact ervan op mens en milieu vermeden wordt.

 

GGO-bedrijven beweren dat ze landbouwers zullen helpen hun oogst te vergroten om meer voedsel te kunnen produceren op een kleinere oppervlakte en zo de nood kunnen verkleinen om bossen te vernietigen voor landbouwgrond. Er zijn echter geen enkele commerciële GGO gewassen beschikbaar die grotere oogsten genereren en experts hebben geen bewijzen gevonden dat GGO's de oogst vergroten.

 

GGO pleitbezorgers beweren dat in de toekomst organismen zullen gemanipuleerd worden om in arme bodems te kunnen groeien zodat de druk op vruchtbaar land verkleint. Tot nu, is er slechts een kleine vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van gewassen die kunnen overleven in zoute of vervuilde omgevingen, en armere bodems worden nu vaak gebruikt door veehouders en rurale gemeenschappen, die ervan afhankelijk zijn voor hun voedsel, brandstof en bouwmaterialen.

 

Het wijdverbreide gebruik van energiegewassen zoals palmolie, soja, suikerriet, inclusief GGO's om fossiele brandstoffen te vervangen in transport en elektriciteitsopwekking, veroorzaakt een enorme impact op voedselprijzen; en leidt tot massale ontbossing aangezien vroeger beboste landoppervlakten moeten gebruikt worden voor voedselproductie.

De algemene impact op het klimaat van sommige gewassen kunnen feitelijk groter zijn dan conventionele fossiele brandstoffen. De Universiteit van Gent is momenteel aan het experimenteren met genetisch gemanipuleerde bomen als een oplossing voor het produceren van agrobrandstoffen, maar monocultuur plantages houden veel minder koolstof en biodiversiteit vast dan natuurlijke bossen. Om klimaatsverandering en landdegradatie te voorkomen en om biodiversiteit te behouden, moeten we stoppen met ontbossen, en de rechten handhaven van lokale gemeenschappen en Inheemse Volkeren die afhankelijk zijn van bossen. Niet deze bossen vervangen door GG boomplantages.

 

Omdat droogte frequenter voorkomt en neerslag minder voorspelbaar is, is er een grote interesse in de mogelijkheid om droogte-tolerante gewassen te produceren. Toch is er slechts kleine vooruitgang geboekt in deze richting terwijl duizenden jaren van landbouwpraktijk ons toont dat het verzekeren van een rijke biodiversiteit en het behouden van de diversiteit in traditionele landbouwmethodes, een veel betere manier biedt om ons te beschermen tegen veranderingen in weerpatronen.

 

1/2

Voor deze redenen, roepen Friends of the Earth en Climaxi op om te stoppen met het gebruiken van GGOtechnologie, en steunen we de geweldloze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid om de velden te “decontamineren” waar GGO's werden geplant – en steunen we lokale en duurzame oplossingen voor de klimaat- en voedselcrisis.

 

Als voorstanders van een fundamentele economische ommezwaai waarbij de strijd tegen klimaatswijziging hand in hand gaat met diepgaande sociaal rechtvaardige veranderingen, vinden we overigens dat de strijd tegen CO2 niet los te koppelen is van de sociale rechten van mensen. Zélfs al zouden GGO’s een paar luttele grammen CO2 uit de lucht halen, ze vernietigen tradities en landbouwmethoden waar volkeren moeten mee overleven en bezorgen de grote spelers op de landbouw- en voedselmarkt nog meer macht. Reden genoeg om zich te verzetten tegen deze typische manier om de klimaatstrijd te gebruiken tegen de mensen en voor de heersende elite.

 

http://www.foeeurope.org/GMOs/documents/foee%20gm%20crops%20briefing.pdf