Parkveld Leuven: duurzaam bezet!

Parkveldgroep start volkstuintjes en collectief oogstveld

Afgelopen zomer organiseerden Climaxi en CJA een klimaatactiekamp op Parkveld in Leuven. Daarmee protesteerden we tegen de plannen van het Leuvense stadsbestuur om dit stuk van 15HA landbouwgrond en bos vol beton te gieten. Na het kamp onstond de ‘Parkveldgroep’ en die voert de strijd nu op. Indien we onze steden klimaatneutraal willen maken, zal er immers ruimte moeten blijven voor lokale landbouw in en rond de stad en voor allerhande initiatieven van korte ketens en eigen teelt. De

Parkveldgroep start alvast met een landbouwproject net op dat deel van

Parkveld dat reeds opgekocht werd door vastgoedfirma Extensa. Occupy the fields!

Na het klimaatactiekamp in augustus, waarbij activisten op de groene landbouwzone kampeerden, heeft de Parkveldgroep nu een deel van het domein ingenomen, om er onder meer volkstuintjes uit te bouwen en te starten met een collectief veld van 18A. Voorts wil de groep er ook werk maken van een speelbos voor kinderen, een ontmoetingsplek en ruimte voor allerhande sociaal-culturele initiatieven. Op de plek waar tijdens het klimaatactiekamp nog een grote circustent stond, bevindt zich nu een collectief oogstveld, waarop een hele groep betrokkenen een mix van bewaargroenten als aardappelen, wortelen, pompoenen etc. zal telen. Op een ander stuk van het terrein wordt er ruimte vrijgemaakt voor volkstuintjes. Het project zal tegen het voorjaar op kruissnelheid komen. Dit alles gebeurt op de terreinen van de private vastgoedfirma Extensa, die er een residentiële wijk wil optrekken.

Groene ontmoetingsplaats

Parkveld is al jaren een twistappel. Aanvankelijk was het domein, dat een natuurlijke corridor vormt tussen het

Meerdaalwoud en het domein van de Parkabdij, bestemd als een zone voor landbouw en natuurbehoud. Het Leuvense OCMW sloot hiertoe een pachtovereenkomst af met lokale boeren, maar verkocht in 2002 verschillende percelen aan vastgoedontwikkelaar Extensa. Het stadbestuur wil het gebied nu graag herbestemmen ondermeer om er een groot bedrijventerrein aan te leggen. En dat terwijl vandaag op nabij gelegen bedrijvenzones wel dertig panden leegstaan en er heel wat ruimte voor verdichting en inbreiding is. Maar de herbestemming van het gebied is nog steeds niet rond.

“De bouwplannen voor Parkveld werden door de Raad van State tot driemaal toe vernietigd, waardoor wij ons gesterkt voelen in onze tegenstand’, legt Wim Merckx uit, woordvoerder van de Parkveldgroep. “Dat het stadsbestuur een waardevol groen landbouwdomein plaats wil laten ruimen voor asfalt, beton en bedrijven, gaat er hier in de buurt niet in. Daarom zullen we vanaf nu de reeds verkochte percelen, die al jaren braak liggen, op een duurzame manier bezetten. Parkveld moet een groene ontmoetingsplaats blijven, waar de nadruk gelegd wordt op lokale voedselvoorziening. Nu gebeurt er niets, maar wij zullen niet met de armen gekruist afwachten.” “Het juiste signaal”

De plannen werden bekend gemaakt tijdens een info-avond die de groep op donderdag 27 september opzette in de nabijgelegen Sint Norbertusschool. Eric Grietens van BBL sprak er over de teloorgang van openbare ruimte in Vlaanderen. David Dessers maakte er namens Climaxi een politieke stand van zaken op rond het dossier Parkveld. Maar daarnaast namen ook de boeren die nog steeds actief zijn op Parkveld het woord. “Vele boeren hebben onder druk hun grond al verkocht, maar wij blijven”, stelden Jos Abts en Monique Govaerts, die al 28 jaar een witloofkwekerij uitbaten. “Het Parkveld gedijt het beste bij een mix van duurzame landbouw en biodiversiteit. Het signaal dat door de Parkveldgroep nu wordt uitgezonden, is het enige juiste.”