Halle: dag van de boerenstrijd

Add to Calender 2022-04-15 08:30:00 2022-04-15 08:30:00 Halle: dag van de boerenstrijd | Climaxi Zo gaat het bij Colruyt: we zetten goeie waarden op tafel! Dat zijn mooie principes, ware het niet dat Colruyt synoniem is aan lokaal- en greenwashing ... want de schattige en naïeve reclamecampagnes van Colruyt hebben het niet over wat er in werkelijkheid recht onder onze neus gebeurt: Colruyt koopt volop landbouwgronden in België, en net als vele andere grote agrobedrijven zal Colruyt hiermee zijn macht over de volledige voedselketen vergroten door alle schakels van grond tot bord onder controle te hebben. https://www.climaxi.be/agenda/halle-dag-van-de-boerenstrijd Halle Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public

Zo gaat het bij Colruyt: we zetten goeie waarden op tafel! Dat zijn mooie principes, ware het niet dat Colruyt synoniem is aan lokaal- en greenwashing ... want de schattige en naïeve reclamecampagnes van Colruyt hebben het niet over wat er in werkelijkheid recht onder onze neus gebeurt: Colruyt koopt volop landbouwgronden in België, en net als vele andere grote agrobedrijven zal Colruyt hiermee zijn macht over de volledige voedselketen vergroten door alle schakels van grond tot bord onder controle te hebben.

Colruyt is maar één voorbeeld! Laten we samen protesteren tegen de supermarktketens die proberen onze voedselsystemen in handen te krijgen, zowel in het Noorden als in het Zuiden!

Prijsdruk en toegang tot grond voor landbouwers zijn uiterst zorgwekkende kwesties, zowel in het Noorden als in het Zuiden. De agro-industrie en investeerders zijn heel bewust van het strategisch belang van grondreserves en trachten nu grote stukken landbouwgrond in handen te krijgen. Ook in België staat grond onder grote speculatieve druk en dit model willen we niet!

Wat zijn de risico's voor onze voedselsysteem?

Een toenemende druk op de grondprijzen in België, ook al behoren deze reeds tot de duurste in Europa, waardoor jonge landbouwers zich niet kunnen vestigen en familiebedrijven verdwijnen.
Het risico dat boeren en boerinnen hun onafhankelijkheid en beslissingsautonomie verliezen op de grond die zij bewerken doordat de grote agro-industriële groepen eigenaar zijn.
De wurggreep van de agro-industrie op alle schakels in het voedselketen: van de grond tot het winkelschap in de supermarkt tot op je bord, wordt onvermijdelijk!

Patatisten uit alle regios, vervoeg ons!

We moeten onze politieke leiders tot de orde roepen! Er zijn instrumenten nodig om de grondprijs te reguleren en de landbouwgrond in België te vrijwaren. Laten we de boeren en boerinnen steunen die op familiale bedrijven leven en werken, laten we zorg dragen voor onze omgeving en het milieu en zorgen dat de voedselsoevereiniteit gewaarborgd is!

Op het programma: boerenoptocht, toespraken, ... (nog te bevestigen)

Bekijk het evenement op Facebook voor alle praktische informatie!

Ben je boer, tuinder, coöperant, geëngageerd eter, activist voor voedselsoevereiniteit en klimaatrechtvaardigheid, kok, deelnemer in de korte keten, of deel van een vereniging die zich bezighoudt met boerenlandbouw, dan is deze oproep voor jou!

De boerengemeenschap zal er zijn!