Dubbel DVD Fish and Farm

banner fish and farm

De nieuwste documentaire van Climaxi is nu beschikbaar op DVD. Het gaat om Fish and Farm, de dubbeldocumentaire die gaat over landbouw en visserij in België en ver daarbuiten. 

Ceci n'est pas une patate 

Filip De BodtGeert Lenssens en heel wat vrijwilligers trokken op met boeren van allerlei slag. Ze gingen in gesprek en filmden hen vanuit een solidair perspectief. Wat beroert die mensen die ons voedsel kweken? Ze startten in hun eigen regio (Z.O.-Vlaanderen) en breidden uit naar België en de rest van Europa. Zij filmden onder meer in BelgiëFrankrijkGriekenlandItalië en Roemenië. De boeren getuigen over hun werk. Een Franse boerin spreekt over het hertekenen van het platteland tot een woestijn. Mensen uit Afrika en het Midden-Oosten getuigen over de gevolgen van de Europese exportpolitiek voor hun lokale economie: “ De lokale landbouw wordt kapot gemaakt en de slachtoffers vertrekken met gammele bootjes naar Europa”. En dan hebben we het nog niet gehad over kolen die niet met vier in één doos passen, aardappelen die je thuis niet kan koken, vreemde insecten in de fruitteelt, schapenmelk waar je geen kaas meer van kan maken…

Gelukkig zijn er ook mensen die voor zichzelf opkomen: ze hebben geen nood meer aan veilingen of een grootschalige aanpak en verkopen rechtstreeks aan de consument. Klanten kopen individueel of samen aan. Soms organiseren ze zich in teams. Ze gaan voor eerlijke en kwaliteitsvolle voeding.

Fish & Run 3

Vier jaar na ‘Fish & Run 2’ werd het voor Climaxi tijd om de temperatuur van het zeewater nog eens te gaan meten. Europa is een nieuw visserijbeleid aan het uitvoeren en dat verdient wat onderzoek. 

Filip De Bodt en Saddie Choua gingen samen met anderen in België en Nederland op zoek naar de effecten van dat beleid. Ze zagen méér vis dan toen en hoorden dat het met een aantal visbestanden in de Noordzee beter gaat. In de zuidelijke Noordzee gaat het dan weer slechter en verdwijnen zeebaars en kabeljauw. In Nederland vertaalt zich dat in een gezonde visserij met investeringskansen. In België blijft de sector slinken. 

De komende jaren zijn er uitdagingen genoeg: Europa wil dat alle vis aan land komt, ook diegene waar men commercieel niets kan mee doen. De Climaxi-ploeg zoemt in op de techniek van het elektrisch vissen en vraagt zich af wat de Brexit voor de visserij betekent. Het effect van klimaatwijzigingen wordt onderzocht en we geen op zoek naar grijze garnalen. Climaxi bekijkt de manier waarop vis verhandeld wordt en stelt vast dat daar heel wat vragen bij zijn. Zo blijft de Vlaamse Visveiling onder vuur liggen en twijfelen velen aan het verder bestaan van visserij in Oostende.

De filmploeg sprak met vissers, reders, handelaars en wetenschappers en aarzelde er niet voor terug om zelf de zee in en op te trekken. 

Bestellen

Wil jij een DVD bestellen, of een voorstelling in je stad of gemeente? Neem dan contact op met filip.de.bodt[at]skynet[punt]be