Brief van onze partner PIKPA (Lesbos)

Met onze coöperatie Eco & Fair voeren we al vijf jaar lang voedsel en producten in uit Lesbos. Een van de producenten is Lesbos Solidarity. De organisatie helpt de vluchtelingen in de kampen om tassen te maken, onder de naam 'Safe Passage Bags'. Het team van de organisatie stuurt ons onderstaand schrijven, waarmee ze hun partners wil op de hoogte brengen van de situatie op het eiland. En van hun blijvende intenties om mensen op de vlucht te helpen.

"Hallo Vrienden en supporters van Safe Passage Bags -

Net als vele anderen die hier werken, bevestigen ook wij de vele veranderingen in de ziel van het eiland Lesbos, met name vooral in de afgelopen 5 jaar. We zijn ons bewust van de huidige gevaren - we zien het gebeuren en beleven ze zelfs; afschuwelijk wat er gebeurt - maar we blijven 'in business', voortdoen met de reden waarvoor we hier zijn. Omdat we een van de weinige lokale organisaties zijn die ter plaatse werken, zullen we het eiland niet verlaten, noch de organisatie waar we ons aan hebben gewijd - en zeker niet de mensen met wie we samenwerken. We zullen doorgaan met het bieden van veilige plaatsen, onderwijs en inkomensbiedende mogelijkheden voor vluchtelingen die naar ons toe komen, in de naam van hoop en waardigheid.

De escalatie van geweld is begonnen toen we de regering wilden verhinderen om nog meer gesloten vluchtelingenkampen te bouwen op LesbosChios en het nabijgelegen Samos. Na slechts 3 dagen verliet de oproerpolitie de eilanden even rustig als ze kwamen, maar dit keer met het hoofd terneer geslagen in plaats van met het vertrouwen waarmee ze aankwamen. Slechts twee weken geleden was er solidariteit die ons allemaal hoop en kracht bracht. Dat veranderde allemaal toen Turkije ervoor zorgde dat hun zuidelijke grenzen met Syrië nog strakker werden verzegeld dan voorheen, maar dat er tegelijk geen vluchtelingen op de noordwestelijke grenzen van Griekenland en Bulgarije meer werden tegengehouden. Sommige van dezelfde mensen die onze pogingen om te protesteren tegen de gesloten kampen steunden, realiseerden zich dat als ze de macht hadden om de oproerpolitie van hun eiland af te schoppen, ze hetzelfde konden doen met de binnenkomende vluchtelingen. Die woede strekte zich uit tot NGO's, Grieken in solidariteit en internationale vrijwilligers.

De Griekse regering heeft aangekondigd dat ze geen asielaanvragen meer zullen accepteren, dus iedereen die illegaal het land binnenkomt zal onmiddellijk worden gedeporteerd; waar naartoe is niet duidelijk. Alle acties die de Griekse regering momenteel onderneemt, hebben de steun van de EU.

Er is meer liefde dan haat, meer hoop dan wanhoop en er zijn meer antifascisten dan gewelddadige mensen die de laatste tijd naar hier kwamen om op dit mooi eiland anderen te helpen met fysieke agressie en zelfs brandstichting. Wij gaan voort, in solidariteit, want we weten dat we met velen zijn die dit willen en we weigeren te stoppen met erin geloven: wij blijven eraan werken, een waardig leven is mogelijk voor iedereen.

Aangezien u onze inspanningen al zo lang ondersteunt, laten we u graag onze kant van het verhaal horen. We zullen er alles aan doen om uw respect te behouden.

Met hartelijke groeten van de Egeïsche Kust,

Tara

Coördinatieteam
Safe Passage Bags - Lesbos Solidariteit"

Bij de foto's: Twee jaar geleden bezocht Climaxi het eiland Lesbos. Het was een solidariteitsreis, om er de jaarlijkse COOP-actie Eco & Fair voor te bereiden. We gingen op bezoek bij olijfboeren en producenten om hun producten te leren kennen. Het gaf ons tevens een kijk op hun manier van werken en leven.
Toen al kreunde het eiland onder de crisis, die het Europese beleid vandaag op scherp neemt.
We brachten ook een bezoek aan het vluchtelingenkamp Pikpa.