Kernenergie

Kernenergie? Climaxi zegt Nee!

Doel 5

Kernenergie is niet veilig. Dat bewees Tsjernobyl dertig jaar geleden al, en in 2011 werden we nogmaals met onze neuzen op de feiten gedrukt in Fukushima. Studies tonen aan dat er duizenden scheurtjes zitten in de reactorwanden van Doel 3 en Tihange 2. Inwoners van Nederland en Duitsland maken zich grote zorgen. Mocht er iets gebeuren zijn zij uiteraard ook slachtoffer.

Daarnaast gaat kernenergie ook gepaard met een gigantische berg kernafval, die nog 240.000 jaar lang levensgevaarlijk radioactief blijft. Een tijdsspanne waar je je eigenlijk niets bij kan voorstellen.

Voorstanders van kernenergie wijzen op de lage CO2-uitstoot van kerncentrales. Wanneer men echter de uitstoot tijdens de hele uranium-cyclus meetelt, dan blijkt dat een kerncentrale per eenheid geproduceerde elektriciteit een derde aan CO2 uitstoot van een gascentrale.

In vergelijking met het buitenland blijft het in België rond kernenergie wel erg stil. Climaxi wakkert het debat aan! Hiervoor werken we nauw samen met de 11Maart-Beweging