10 oktober: Klimaat + Kapitalisme = Crisis

De voorbije weken regende het weer rapporten over de slechte toestand van ons klimaat en leefmilieu. Alleen, dit keer regende het niet enkel rapporten: Wallonië stond onder water. Duizenden gezinnen verloren hebben en houden. Er is nog altijd tekort aan voedsel. Boeren kreunen al jaren onder te droge of te natte zomers. Een pijnlijke reportage van het VRT-programma PANO toonde aan dat rijke bedrijven zich niets aantrekken van vergunningen of controles.

De overheid stond erbij en keek ernaar. De laatste twintig jaar werden overheidsdiensten zodanig afgeslankt, dat ze hun essentiële taken niet meer kunnen uitvoeren: het openbaar vervoer is een ramp, milieucontroles worden sporadisch uitgevoerd en men is niet eens meer in staat om mensen te helpen ten tijde van overstromingen. Climaxi was de voorbije jaren actief rond de Antwerpse Haven, 3M, Indaver, Utexbel Ronse, Wolvenpark D'Hoppe, N42 enz... Telkens weer zien we daar dat milieuwetgeving in België niet bestaat of niet nageleefd wordt. Telkens weer zien we dat grote bedrijven bijna straffeloos hun zin doen terwijl de kleine man/vrouw gevraagd wordt om te vergroenen en verantwoordelijkheid op te nemen.

De sociale klimaatbeweging Climaxi, vindt dan ook dat sociale en ecologische rechten hand in hand gaan. Wij eisen dat er geld op tafel komt voor betere lonen en een schoner leefmilieu. Daarom zijn we hier vandaag. Daarom doen we mee aan de klimaatbetoging op 10 oktober a.s. om 13 uur aan Brussel Noord. Samen kunnen we de wereld veranderen, apart veranderen we niets. Wij spraken af om mee te stappen met de People Power's groep. We komen samen aan de Albert 2 laan, vanaf 12u30.

Katrin Van den Troost/ Filip De Bodt

banner%2010-10_aanpas.jpg

 

 

Vlaggenkapitalisme