Actie Grentrance verstevigt eiland Lesbos

grentrance distribution

De voorbije twee jaar zette vzw Climaxi een daadwerkelijke solidariteit op met Griekse coöperatieven. De sociale situatie in Griekenland was méér dan hallucinant na het verzet van de Grieken tegen de Europese Unie.  Tegen de EU betogen leek ons onvoldoende. De actie begint nu zijn vruchten af te werpen op het eiland Lesbos.

Climaxi vond dat er méér moest gebeuren dan acties voeren en verklaringen afleggen. Langs de andere kant van de taalgrens, bij de Waalse vrienden, vonden we VEGA en een trits vakbondscentrales onmiddellijk bereid om mee te doen. We legden contact met Solidarity for All, een kenniscentrum voor jonge coöperatieven. Zij kozen voor ons partners in Griekenland. Ze zijn ecologisch bezig maar hebben niet altijd de centen om een erkend bio-label te betalen. De twijfel rond de sociale aspecten van labels doet ons al jaren ook kiezen voor mensen die op hun eigen manier goed bezig zijn.

Tijdens een eerste actie in 2015 importeerden we geschenkenboxen met voedingsproducten er in: broodstengels, rode bieten pasta, gekonfijte ui…. We haalden ongeveer drie ton goederen naar hier en ondersteunden daarmee o.m.  Vio-me, een bezette fabriek in Thessaloníki. De baas ging er gaan lopen en liet zijn arbeiders achter. Die beheren nu collectief de fabriek en maakten er een zeepfabriek van die geen chemische middelen gebruikt. De arbeiders zijn solidair met vluchtelingen en maakten van de fabriek zelfs gedeeltelijk een opvangcentrum. Pierre Eyben (VEGA): “De fabriek wordt ondertussen weer bedreigd.  De werkgever vertrok zonder mensen te betalen, in vooropzeg te zetten of te vergoeden. Nu ze ziend at de zaken weer draaien, willen ze de opbrengsten opnieuw voor zichzelf en trokken ze naar de rechtbank  om de arbeiders te dwingen de fabriek te verlaten.”

LESBOS

Tijdens het voorjaar startten we een actie rond olijven en olijfolie vanuit de coöperaties Greenland en Modousa. Dit keer kwamen we aan vier ton goederen. Bij al deze operaties betaalden alle betrokken partijen leergeld in verband met de organisatie, administratie, logistiek en wetgeving. Een camion met goederen kwam zelfs in Zweden terecht na een fout bij de transportfirma. Daardoor moesten we alle data opschuiven. Het overgrote deel van de klanten had daar gelukkig begrip voor. 

Zo droegen we wel bij aan een mooie verwezenlijking. Georgia Bekridaki“De samenwerking heeft als gevolg gehad dat vier coöperatieven van vrouwen aan tafel gaan zitten zijn met onze partner Modousa om te bekijken op welke manier ze kunnen gaan samenwerken om hun producten in het buitenland te verkopen. Ze willen meer respect voor hun ambachtelijke producten. Het eiland moet dringend economisch heropleven na de grote vluchtelingenstroom. Onze partners werken mee met de opvang en we gaven 10 % van onze verkoopprijs aan PIKPA, een organisatie die vluchtelingen ondersteunt op het eiland.”

Climaxi is blij met dit nieuws en plant in elk geval een volgende actie. We overleggen momenteel over de beste periode, organisatie en praktijk hiervoor. Begin maart plannen we een solidariteitsreis naar de Vio-me fabriek en Lesbos. We hebben nog een klein aantal producten staan die we verkopen op de eindejaarsbeurs van Eco&Fair. Wil je graag meewerken door je in te zetten voor verkoop of praktisch werk? Schrijf ons via onze contactpagina

Filip De Bodt