Climaxi wenst Klimaatzaak proficiat: nu naar sociale oplossingen!

vzw Climaxi verneemt met vreugde dat de rechter de vzw Klimaatzaak gelijk geeft. Climaxi droeg ook haar steentje bij door te mobiliseren voor deze actie. De rechter heeft een scherp vonnis gemaakt waarbij de Belgische Staat hard veroordeeld wordt voor zijn getalm rond klimaat. Dat is niet de eerste keer: het befaamde stikstofarrest zorgde in Vlaanderen al voor opschudding rond het lakse vergunningenbeleid van de Vlaamse Overheid.

Klimaatzaak

Die overheid vergeet dikwijls dat een degelijk klimaatbeleid meer is dan dijken bouwen en slogans lanceren. Er komt geen ommekeer in de klimaatcrisis als de Belgische overheden laten betijen. Vergunningen en controle betekenen weinig in dit land. Dat ziet Climaxi in de Antwerpse Haven, in het bosbeleid, de aanleg van(f)autostrades, rond waterbeleid, landbouw en visserij… Rond al deze zaken bouwden we dossiers op waarbij dit arrest zal helpen in verschillende procedures. De Vlaamse overheid maakt juridische procedures moeilijker maar botst nu op de eigen grenzen.

klimaatbetoging

Reductie

De vzw Klimaatzaak overweegt in beroep te gaan omdat de Belgische rechtbank geen reductiecijfers oplegde. Climaxi zal ook dit beroep steunen maar vraagt overheden en middenveldorganisaties om samen met de vakbonden rekening te houden met de sociale dimensie van een sterkere klimaatpolitiek. Laat ons ervoor zorgen dat het niet diegenen zijn met weinig centen die de rekening moeten betalen. Dat kan door dwingende normen op te leggen aan de industrie en te zorgen voor stevige controles. De overheid kan net zoals ze bij de Corona-crisis deed investeren in de maatschappij door te zorgen voor betere sociale woningbouw, openbaar vervoer, fietsvoorzieningen en andere. Er moet circulair gedacht worden. Heel wat vakbondsafgevaardigden in bijvoorbeeld chemische sectoren kennen hun productiewijze grondig en kunnen instaan voor alternatieven. Het bedrijfsleven moet evenwel durven investeren in de toekomst.
 

Filip De Bodt
vzw Climaxi
0496/718472