Cultuur: Hotel Oswald

oswald

Hotel Oswald vertelt het verhaal van Helen, die incheckt bij een hotel. Ze heeft afgesproken met Naomi, die een dag later aankomt. Het hotel voelt echter vreemd aan. Het is ontzettend ouderwets, de hotelmedewerker komt geforceerd over en wanneer Helen de volgende dag in de tuin gaat zitten merkt ze dat er iets niet klopt.

Dit wordt daarentegen vergeten wanneer Naomi aankomt. Helen bloeit op en de twee hebben een romantische avond samen. Maar wanneer Helen terugkomt nadat ze sigaretten is gaan halen, is Naomi verdwenen en de hotelkamer leeggehaald. Helen gaat op zoek naar Naomi, maar dan blijkt dat ze wordt tegen gewerkt om deze mysterieuze verdwijning op te lossen.

Regisseur Kim Hotterbeekx (23 jaar, vorig jaar afgestudeerd aan de Maastricht Academy of Media Design and Technology, voormalige kunstacademie Maastricht) hoefde niet lang te denken toen ze een nieuw concept voor een short-film moest bedenken. Het idee voor Hotel Oswald was namelijk al bedacht toen regisseur Kim Hotterbeekx een jaar of 11 was. Op die leeftijd zag ze de film "Die Erscheinung" van Richard Oswald uit 1919 voor het eerst, en de film heeft haar sindsdien nooit meer losgelaten.

De film maakte zo'n impact op haar, dat ze dit graag wil her-creëren in haar nieuwe short-film. Ze wil met Hotel Oswald het publiek aan het twijfelen maken door hoofdpersonage Helen aan zichzelf te laten twijfelen. Droomt ze nou? Gebeurt dit nou echt of niet? Dit zijn vragen die de kijker zichzelf moet stellen tijdens het kijken van de film.

Wat Kim belangrijk vind is het belang waarmee een film wordt gemaakt. Zo hangen er twee maatschappelijke belangen vast aan de film namelijk: awareness creëren voor de LGBT-community maar vooral ook voor milieuvervuiling. Volgens Kim speelt LGBT-awareness vooral bij de jeugd, maar wat ze juist met "Hotel Oswald" wil laten zien is dat er ook vrouwen zijn die op latere leeftijd pas hun homoseksuele geaardheid durven te uiten, soms pas nadat ze al een gezin hebben, of zijn getrouwd met een heteroseksuele partner. Dit maakt de impact van hun geaardheid dus nog veel groter. 

Ook vindt Kim Hotterbeekx het erg belangrijk dat wij mensen beter omgaan met het milieu, zeker met de huidige veranderingen die er momenteel spelen. Daarom wil ze de kijker met deze film wakker schudden. In de film zal worden getoond dat het bouwen en behouden van kerncentrales meer gevolgen heeft op onszelf en op de natuur, dan dat wij denken. 

Momenteel is Kim samen met haar crew bezig met de crowd-funding voor Hotel Oswald. In totaal moeten ze 5000 euro bij elkaar krijgen. Als ze dit bedrag bij elkaar kunnen krijgen, zorgen Cinesud en het VSB-fonds ervoor dat dit bedrag verdriedubbeld wordt, dus dat ze op een productiewaarde van 15.000 euro komen. Ze willen dit bedrag investeren in professionele acteurs, de crew maar vooral in een top locatie, aangezien de locatie erg belangrijk is voor deze film. De opnames van de film zullen plaatsvinden in Nederlands en Belgisch Limburg.

Wil je meer weten over dit project? Ga dan naar: www.facebook.com/hoteloswalddefilm