Genomineerd voor de Greenwash award 2016: BNP Paribas Fortis

Over de bankwereld is reeds heel wat gezegd. Regelmatig duiken banken op in deze Greenwash Award Competitie. BNP Paribas Fortis maakte het deze zomer méér dan bont. In twee radiospotjes werd de bank gepromoot als een ecologische en sociale investeerder. Niet is minder waar dan dat, leert ons de bankwijzer van Fairfin.

Op alle parameters scoort de bank matig tot slecht. Wat klimaat betreft zegt Bankwijzer: “Het klimaatbeleid van BNP Paribas is zwak (20%). BNP Paribas heeft geen algemeen beleid dat toelaat om de gecombineerde CO2 uitstoot van de hele investeringsportefeuille structureel te verminderen. De bank heeft een beleid om de uitstoot van de eigen operationele activiteiten te verminderen. Voor investeringen in de energiesector stelt de bank wel een emissie-limiet aan de gefinancierde projecten, maar die is ondermaats. Op vlak van steenkool heeft de bank een nieuw beleid dat geen nieuwe mijnbouwprojecten financiert en beperkingen oplegt voor elektriciteitsproductie op basis van steenkool, vooral in rijke landen. Dat is een significante stap en een erkenning van de verantwoordelijkheid van de bank, maar er zijn nog heel wat achterdeurtjes in dit beleid die de financiering van steenkool blijven mogelijk maken. Uit praktijkonderzoek blijkt dat BNP Paribas, of beleggingsfondsen die de bank aanbiedt, bedrijven financiert die schadelijk zijn voor het klimaat. Zo investeert BNP Paribas 727 miljoen euro in het Britse mijnbedrijf Anglo American. Anglo American is onder andere beboet voor het veroorzaken van milieuschade bij de uitbating van mijnen in Chili. ”

De radiospots van de bank mogen dan ook de levenslange Greenwash krijgen. Mensen worden er in opgeroepen om net zoals de bank wat te doen aan het milieu. Qua investeringen kan je terecht bij je bank, die voortdurend rekening houdt met ecologische én sociale criteria én bovendien investeert in windmolens.

Luister vooral zelf:

http://climaxi.be/public/BNP_PRIVATE_BANKING_GENERIEK_.mp3 http://climaxi.be/public/BNP_PRIVATE_BANKING_WINDMOLENS_.mp3