Ineos plant nog steeds de bouw van een ethaankraker in Antwerpse haven

Ineos kondigde in 2019 aan met een mega-investering naar de Antwerpse haven te trekken. Ineos plande een nieuwe ethaankraker en PDH unit te bouwen in de Antwerpse haven. Ineos wil tot op vandaag nog steeds schaliegas uit Amerika kraken tot ethaan en ethyleen in deze installaties. Climaxi diende, samen met veertien andere NGO’s in 2019 bezwaar in. Ineos wilde het bos dat ondertussen al 23 jaar groeit op de site kappen zonder een totale impact van het de fabriek in kaart te brengen. Zuhal Demir gaf toch haar goedkeuring voor de bouw van deze kraker maar de Raad van vergunningsbetwisting schorste de vergunning uiteindelijk eind 2020. Ineos besliste deze zomer een nieuwe omgevingsvergunning in te dienen voor een ethaankraker. Nog steeds een mega-investering met waarborg van ons Vlaamse overheid. 

 

Een mega-investering van ongeveer 3 miljard euro in de chemische industrie in Vlaanderen is lang geleden. Ineos beweert dat elektrificatie van haar kraker voldoende is om te voldoen aan onze klimaatdoelstellingen. Ook Tom Meeuws van Vooruit liet al uitschijnen in een artikel in De Tijd dat concurrentie tussen energiezuinige krakers voldoende is om ons te beschermen tegen de klimaatopwarming.

 

Climaxi is voor duurzame chemische industrie op basis van de best beschikbare technieken en binnen de ambities van onze klimaatdoelstellingen. De nieuwe ethaankraker van Ineos op basis van schaliegas past niet in dat plaatje. Er zijn al technieken beschikbaar om ethyleen en propyleen te maken zonder fossiele grondstoffen uit de grond te moeten halen.

 

Climaxi dient samen met Ineos Will Fall, Client Earth en andere milieu-organisaties bezwaar in tegen de komst van deze ethaankraker. We zijn ervan overtuigd dat de overheid een consequent klimaatbeleid moet uitstippelen voor de chemische industrie. Een beleid binnen onze klimaatdoelstellingen, met correcte vergunningen en controles op emissies en vervuiling van pellets, gebaseerd op de best beschikbare technieken om af te stappen van fossiele brandstoffen. 

Dien nog tot 24 september een bezwaarschrift in. Je vindt alle info op www.ineoswillfall.be