Plopsa wil Mechels bos rooien voor waterpretpark

Plopsa plant in Mechelen de bouw van het grootste waterpretpark van België met een geschat budget van 40 miljoen euro. Daarnaast bouwen ze ook een standaard zwembad voor sportzwemmers en andere watersporters, gericht op de Mechelse bevolking. Climaxi-Mechelen diende mee bezwaar in tegen de boscompensatie voorzien in dit dossier.

plopsaqua

De stad Mechelen zal 29 jaar lang 1.1 miljoen euro per jaar betalen aan Plopsaqua. Technopolis zal jaarlijks 135.000 euro ontvangen voor het suberfpacht van het gebied aan Plopsa. Nog groter dan het waterpretpark wordt uiteraard de parking.

We rekenen enkele mogelijke scenario’s uit. De andere Plopsaqua waterparken hebben een capaciteit van 3.250 per dag. Doorgaans werkte men met 3 sessies, dus zijn er 1.083 mensen tegelijk in het park. De bezoekers moeten elkaar aflossen, dus moet er parking zijn voor 2.166 bezoekers. Gemiddeld zit men met 2,2 personen in de wagen in België, voor shopping en recreatieve trips. Dat maakt een parking voor 984 wagens. We veronderstellen dan dat de bezoekers direct terug naar huis gaan. Anders zijn er 1479 plaatsen nodig. Als de bezoekers doorlopend mogen beginnen, dan blijven de meeste zwemmers tot de avond en zijn er ook 1.479 plaatsen nodig. We veronderstellen ook dat het park geen grotere capaciteit heeft, want als we dat proportioneel opschalen zijn er 2.662 plaatsen nodig. We veronderstellen dat alle Mechelaars voor het gewone zwembad met de fiets komen, anders zijn er 3.062 plaatsen nodig. Uiteraard zal de parking nooit zo groot worden, maar het geeft wel een indicatie voor het risico op wildparkeren in de buurt, tijdens de topdagen.

Dit project gaat door in de groene buffer naast Technopolis in Mechelen Zuid. Dit terrein is al zeker meer dan 300 jaar groen, met bos en weilanden.  De weilanden werden begraasd door koeien, schapen en pony’s. In het bos leven honderden wilde dieren, waaronder ook reeën, bosuilen en fazanten. Er staan verschillende bomen van meer dan 100 jaar oud.

Om het geheel te realiseren werd er een Ruimtelijk Uitvoerings Plan (RUP) gemaakt. Dit plan zit nog in zijn beginfase en gaat allicht gepaard met een sterke juridische strijd tussen voor- en tegenstanders.

Begin september werd aangevraagd om alvast het te rooien bos te compenseren met nieuwe aanplantingen op 6 kilometer afstand. Men spant hier de kar voor het paard: er is nog geen enkele vergunning, het structuurplan moet nog gewijzigd worden, maar toch vraagt men de compensatie aan die normaal voorzien wordt als de vergunning een feit is. Climaxi Mechelen: “Wij volgen de omgekeerde redenering: indien er een grond klaar gemaakt wordt als locatie ter compensatie van bomen die zullen gekapt worden, zal het niet beschikbaar zijn van dit perceel mogelijks tot gevolg hebben dat de bomen in het Zennebeemdenbos niet gekapt mogen worden. Het kappen van de bomen ten behoeve van de bouw van het Plopsaqua Watercomplex in Mechelen-Zuid heeft enkel maar nadelen voor de buurt, zelfs als deze gecompenseerd worden 6km verderop.”
 

Meg Scheppers
Filip De Bodt