Bank Sit-in II + Schrikkelwake

Add to Calender 2020-02-29 14:00:00 2020-02-29 14:00:00 Bank Sit-in II + Schrikkelwake | Climaxi Met deze bankenactie beantwoordt Extinction Rebellion Gent aan de oproep van By2020WeRiseUp om de wantoestanden van financiële wereld aan de kaak te stellen. https://www.climaxi.be/agenda/bank-sit-ii-schrikkelwake Kouter, Gent Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public

Met deze bankenactie beantwoordt Extinction Rebellion Gent aan de oproep van By2020WeRiseUp om de wantoestanden van financiële wereld aan de kaak te stellen.

Sinds 1998 zijn een honderdtal bedrijven verantwoordelijk voor 71% (!) van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Als er niets verandert zullen de huidige investeringen leiden tot een temperatuursverhoging van 4°C tegen het einde van deze eeuw. Wij accepteren dit monopolie op ons leven niet langer en eisen klimaatrechtvaardigheid.

Grosso modo de helft van het Belgische geld staat op bankrekeningen, vooral op spaarrekeningen. De andere helft is belegd in aandelen en obligaties, in grote mate via zogenaamde beleggingsfondsen, ook bedacht door de banken. Maar waarin investeren deze fondsen?

Vrijwel alle banken beweren “duurzame Fondsen” aan te bieden. In de meeste gevallen gaat dit over pure greenwashing, window dressing of zelfs misleiding. Want in werkelijkheid blijven de meeste Grootbanken grootschalig investeren in fossiele brandstoffen.

Bankwijzers zoals Fairfin kunnen particulieren helpen hun relatie met hun bank te evalueren, maar het blijft moeilijk. Sinds het akkoord van Parijs van 2015 zijn bijvoorbeeld de investeringen in fossiele brandstoffen nog elk jaar gestegen.

Het is duidelijk dat bij een dergelijke samenwerking onze overheid geen objectieve partij is, en dat we het heft in eigen handen moeten nemen voor het te laat is. Vandaar ook de derde eis van Extinction Rebellion: oprichten van onafhankelijke en representatieve burgerplatformen om de oplossingen voor de huidige crisis voor te stellen.

Dus organiseert XRGent op 29 februari een Sit-In actie op de Kouter. We zullen de Grootbanken ( vooral BNP Paribas Fortis,ING, Deutsche Bank, KBC en Belfius) met onze aanwezigheid wijzen op hun verantwoordelijkheid en voorbijgangers toelichten waar hun geld in wordt geïnvesteerd.

We flyeren, posters worden op gehangen en we informeren. Geweldloos en positief. Breng dus zeker vlaggen, borden en een brede lach mee!

Nadien, rond 17u sluiten we aan bij de 'Schrikkelwake', een burgerinitiatief van ruim 40 Gentse Middenveldorganisaties.

sitinn