De waarheid over TTIP on tour...

In het kader van ‘Lezen in de Lente’ vonden er in Antwerpen, Leuven, Aalst en Gent boekvoorstellingen plaats van Ferdi De Ville, die zich bezighoudt met Europese politiek en bilaterale verdragen. Met zijn boek ‘De waarheid over TTIP’ brengt hij een nuchtere analyse rond het Trans-Atlantisch Handels- en investeringsverdrag.

TTIP is kort samengevat een internationaal vrijhandelsverdrag dat de Verenigde Staten toestaat producten te exporteren naar Europa, zonder aan de Europese regelgeving te moeten voldoen. Er wordt hierbij uitgegaan van een wederzijdse erkenning. Deze houdt in dat beide partijen er van uitgaan dat de tegenpartij volgens hun wetgevingen er alles aan doet om het milieu en de volksgezondheid te beschermen tijdens het productieproces. Er zou dus met andere woorden geen controle meer nodig zijn op zowel het product als het productieproces.

Als je weet dat het in de VS toegestaan is om kippenvlees te wassen met chloor, koeien vol te pompen met hormonen en GMO’s te verwerken in het eten komt het besef dat die erkenning niet echt terecht is. Door deze wederzijdse erkenning zal zich een race-to-the-bottom proces plaatsvinden binnen de regelgevingen. De Europese wetgevingen zullen zich moeten aanpassen aan de wetgeving van de VS, zodat de Europese bedrijven kunnen blijven concurreren. Hier in Europa moeten er momenteel  veel meer inkomsten besteed worden aan de bescherming en betaling van werknemers en moeten de producten ook meer veiligheidscontroles ondergaan, wat door het verdrag dreigt te verdwijnen.

Naast TTIP is er ook nog CETA. Deze zijn beide zo goed als hetzelfde, behalve dat CETA betrekking heeft op de handel tussen Europa en Canada. De onderhandelingen over dit akkoord staan momenteel al verder en hebben dan ook een grotere kans om er door gevoerd te worden. Aangezien er in Canada heel wat Amerikaanse bedrijven gevestigd zijn, maakt dit het verdrag eigenlijk even problematisch.

De voorstanders van deze vrijhandelsverdragen beweren dat het Europa zou helpen om uit onze financiële put te klimmen. “Het is duidelijk, cijfers en beweringen over economische voordelen blijven een sleutelfactor in de strijd rond TTIP. Een andere sleutelfactor is het argument dat het akkoord de EU en de VS in staat zal stellen hun wereldwijde economische dominantie voor jaren veilig te stellen.” (De Ville, 2016)

Het zou onze Unie 120 miljard euro opleveren en dan ook nog een hoop nieuwe jobs. 120 miljard euro lijkt op het eerste zicht veel, maar als je het verrekend over heel Europa komt dit neer op een 545 euro per gezin, een éénmalige bonus. Dit is op zich niet slecht, maar ruilen we onze inspraak en bescherming die onze samenleving democratisch voorziet, zomaar in voor 545 euro?

En die nieuwe jobs? Daarvoor is het interessant om TTIP te vergelijken met NAFTA. Dit is een vrijhandelsakkoord gelijkaardig aan TTIP tussen de VS, Canada en Mexico. Dit verdrag heeft ervoor gezorgd dat Mexicaanse boeren moesten verhuizen aangezien ze niet konden concurreren met de goedkope, over gesubsidieerde maïs van Amerika. Deze beloofde nieuwe jobs zullen dus niet bedoeld zijn voor onze kant van de oceaan. Dan heb je ook nog het ISDS binnen dit verdrag. Dit is een regel binnen TTIP die het bedrijven toestaat om vergoedingen te eisen van regeringen die maatregelen treffen die hun toekomstig profijt kunnen schaden. Dit wil zeggen dat de macht van de politiek op de markt wordt teruggeschroefd ten voordele van de multinationals. Vandaar dat meerdere burgerbewegingen beweren dat TTIP een aanval is op onze democratische inspraak binnen de samenleving.

Het goede nieuws van dit verhaal is dat er nog steeds moet onderhandeld worden over TTIP, het kan dus nog

1/2

altijd van tafel geveegd worden. Ook steeds meer burgers zijn zich bewust van dit vrijhandelsverdrag en de catastrofale gevolgen die hieraan verbonden zijn. Er komen dan ook steeds meer initiatieven op gang die weerstand bieden en de democratische waarden van onze samenleving verdedigen en deze niet zomaar in handen van multinationals willen geven.

Pia Santens