nieuws

De orkanen van september 2017

Nasleep orkaan Irma in FloridaHet is als of een reusachtige grasmaaimachine over het land is geweest… De verwoesting die de orkaanwinden achterlaten is zoals een oorlogsbombardement over heel de streek…  Huizen zijn ingestort, bomen afgeknakt… Heel het bedrijfsleven valt stil, diensten werken

Het Visserijblad: Vis in de Noordzee, maar niet voor onze deur.

Deze zomer maakten heel wat media het verhaal bekend van de Noordzee: er zit opnieuw vis…en wel zéér veel. Er is méér pladijs en tong dan er ooit geweest is, luidde het. Wetenschappers van o.m. ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek) bevestigden dit. Climaxi ging op onderzoek en nuanceert dit verhaal. Het is nl. droef gesteld voor de Belgische kust.

Brazilië: Temer trekt Amazone open voor mijnbouw

De regering van Brazilië schaft bij decreet het RENCA-reservaat in het Amazonegebied af. Ze zegt expliciet dat ze het gebied openzet voor privé-mijnbouwfirma's. Nochtans is het reservaat in 1984 opgericht precies om er privé-exploitatie te verbieden. RENCA (Reserva Nacional de Cobre e Associadas) is anderhalve keer zo groot als België.

Denken over tijd.

"Druk druk druk" is zowat het meest gehoorde antwoord op de vraag "Hoe gaat het met jou?" We zijn de grip op tijd kwijt geraakt, ook op onze vrije tijd. Dat is zowel een individueel als een maatschappelijk probleem. Maar is er een link met een sociaal klimaat? Op 6 oktober organiseert de beweging Pasar een symposium rond tijd in Blankenberge. Eén van de sprekers is Johan Braeckman.

FAVV ziet ook verboden sulfiet in vleeswaren niet.

Er is wel wat méér mis met de voedingscontrole, het gedrag van de industriële landbouw én de distributiesector, zegt vzw Climaxi (beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid). Climaxi werkt aan een dubbeldocumentaire over landbouw ‘Ceci n’est pas une patate’ en 'Fish & Run 3'. Climaxi ontdekte zopas dat er bij Carrefour vleeswaren te vinden zijn waar het sinds 1998 verboden sulfiet in zit. 

Cultuur: Hotel Oswald

Hotel Oswald vertelt het verhaal van Helen, die incheckt bij een hotel. Ze heeft afgesproken met Naomi, die een dag later aankomt. Het hotel voelt echter vreemd aan. Het is ontzettend ouderwets, de hotelmedewerker komt geforceerd over en wanneer Helen de volgende dag in de tuin gaat zitten merkt ze dat er iets niet klopt.

Parkveld blijft natuurlijk!

ParkveldVan vrijdag 11 tot zondag 13 augustus vindt op Parkveld in Heverlee (Leuven) 1het “Fiesta Partigiani” (feest van het verzet) plaats. We verwachten dat weekend een heleboel mensen voor een mix van muziekoptredens, workshops, wandelingen en ontmoeting.  Parkveld is een groene en agrarische zone van 34HA aan de Geldenaaksebaan, die al meer dan twintig jaar bedreigd wordt.

Pagina's

Subscribe to nieuws