Schaliegas: verspreking Peeters was redactionele fout.

Minister-president Kris Peeters verraste iedereen tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten in juli ll. met de mededeling dat hij er voor was om ook onderzoek te laten gebeuren naar schaliegas in Vlaanderen. In een antwoord op vragen van Hermes Sanctorum (Groen) zegt Peeters nu dat het om een redactiefout gaat. Peeters gaat er ook vanuit dat alle oude rechten van de Belgische staat nu verdwenen zijn. Zijn collega Schauvlieghe laat alvast de volledige Vlaamse ondergrond onderzoeken. Climaxi reageert met een actieweekend in Limburg.

Hermes Sanctorum ging deze week in discussie met de minister en kreeg een aantal antwoorden op schriftelijke vragen. Volgens Peeters moet men geen schrik hebben. Zijn uitspraak in de VS was geen open deur voor schaliegas: “Het gaat over een redactionele fout in het rapport Witteveen daarover. De tot nu toe afgeleverde vergunningen kunnen nooit aanleiding geven tot de ontginning van schaliegas.”

Zijn collega Schauvlieghe zegt dat men op dat vlak de onderzoeken naar de gevolgen van schaliegasontginning afwacht die Europa doet. In het najaar zouden de resultaten gekend zijn. Schauvlieghe laat ondertussen wel de ganse bodem onderzoeken op de eventuele aanwezigheid van o.m. gassen. Eens Europa zijn fiat geeft zou het dus snel kunnen gaan. Wie dus vindt dat men die onconventionele gassen moet laten zitten waar ze zitten, kan zeker niet op beide oren slapen.

Op 8 oktober hebben Nederland en België een overleg over gassen. Dit lijkt een belangrijke ontmoeting te worden voor de toekomstige politiek terzake.

RENDABEL

De laatste maanden was er ook heel wat twijfel gerezen over de rendabiliteit van de ganse

steenkoolgasonderneming in Limburg. De Australische firma Dart Energy kampt met ernstige financiële problemen én er rijzen twijfels over de financiële basis van het Limburgse project, o.m. omdat de interessante gasgebieden zich ten noorden van de projectzone bevinden.

Schauvlieghe zegt nu dat het potje dat Limburgse Reconversie Maatschappij en Dart Energy samen gebracht hebben (10 miljoen €), voldoende is voor de eventuele proefboringen die binnen een paar jaar zouden kunnen gebeuren. Wat er nadien gebeurt blijft onzeker. Scenario is de buurlanden is een overname door ‘Big Boys’.

Ook zette Climaxi het punt van de concessies op de agenda. Het huidige beperkte gebied waar men een desktopstudie doet rond de economische haalbaarheid van ontginning ter plaatse is volgens ons te klein en grotendeels uitgeput door de aanwezigheid van de oude steenkoolgangen waar het gas reeds ontsnapt is. De gebieden in de omgeving , waar veel meer gas zit, waren eigendom van de Belgische Staat.

Volgens Kris Peeters kon dit inderdaad een probleem zijn, maar zijn alle eigendommen en concessies op 6 september vervallen. Wie zelf geen vergunning aanvroeg voor steenkoolgas mag het vergeten. Die gebieden staan nu open voor vergunningsaanvragen van andere ondernemingen. Binnen de bestaande wetgeving kunnen dat vanaf nu ook vergunningsaanvragen voor onderzoek naar schaliegas zijn.

 

vzw Climaxi is alvast niet gerust in de situatie en organiseert een actieweekend in Genk van 18 tot 20 oktober. Tijdens dit weekend zullen actievoerders ook handtekeningen ophalen om een punt op de agenda te zetten van de gemeenteraad van Genk. Climaxi, De Limburgse Milieukoepel en lokale organisaties willen dat de gemeenteraad van Genk net als die van As en Houthalen-Helchteren nee zegt tegen steenkoolgas. Filip De Bodt