2000 manifestanten tegen kernenergie in Tihange

Op zaterdag 17 april trokken meer dan 2000 manifestanten op van Hoei naar Tihange om te protesteren tegen kernenergie en voor de handhaving van de wet op de kernuitstap uit 2003. De betogers eisten ook een radicale keuze voor hernieuwbare energie. Het initiatief voor de actie kwam van het netwerk ‘Nucléaire STOP’, maar had de steun van antinucleaire bewegingen uit Nederland en Duitsland. Climaxi vormde de organiserende poot in Vlaanderen.

Na de paasmanifestatie van 24 april, met eveneens een 2000 betogers in Brussel, vormde Tihange een tweede stap in de heropbouw van een beweging tegen kernenergie in ons land.

Ook de volgende stap is reeds in de maak. Op zondag 11 maart zal er opnieuw gemanifesteerd worden tegen kernenergie in ons land. Dan zal het dag op dag een jaar geleden zijn dat de kernreactoren van Fukushima het begaven onder de gevolgen van de aardbeving en de Tsunami in Japan, de op één na belangrijkste kernramp uit de geschiedenis. In Fukushima zijn de zaken nog steeds niet onder controle en de komende jaren zullen uitwijzen hoe groot de menselijke en ecologische tol ervan zal geweest zijn. Ook Climaxi wil opnieuw mee de schouders zetten onder dat initiatief.

Meerderheid tegen kernenergie

In België bestaat er een wet op de kernuitstap, gestemd onder de paars-groene regering in 2003. Die wet bepaalt ondermeer dat de reactoren Tihange 1 en Doel 1 en 2, de oudste uit ons land, moeten sluiten tegen 2015. Dat is dus binnen nauwelijks vier jaar. Bovendien stelt de wet dat het tegen 2025 helemaal gedaan moet zijn met kernenergie in ons land. Die wet is op zich OK en sluit ook aan bij de termijnen waar recenter landen als Duitsland, Italië of Zwitserland voor hebben gekozen, elk onder druk van hun publieke opinie.

Ook in België zou er volgens opiniepeilingen een ruime meerderheid bestaan om de wet te handhaven, Zeker 57 procent van de landgenoten vindt het na Fukushima welletjes geweest. Kort geleden maakte een explosie op de nucleaire site van Marcoule in Frankrijk nogmaals duidelijk hoe snel een kernongeval gebeurd kan zijn. En toch werd er onder Leterme II het voornemen geuit om de wet op te schorten en de kerncentrales tien jaar langer open te houden. De val van de regering in april 2010 stak daar uiteindelijk een stokje voor.

Druk opvoeren

Daarmee blijft de wet op de kernuitstap officieel gehandhaafd. Maar hoe zit het met het voornemen van de christen-democraten, de liberalen en Franstalige socialisten om die wet op te schorten? De kans is immers zeer groot dat diezelfde partijen ook in de volgende regering zullen plaatsnemen. Uiteraard hebben we inmiddels Fukushima gehad en is de sfeer rond kernenergie –gelukkigbehoorlijk veranderd. Maar toch, niemand weet vandaag wat er rond die wet op de kernuitstap in een volgend regeerakkoord zal opgenomen worden. Vast staat wel dat Electrabel achter de schermen enorm lobbyt voor het langer openhouden van die centrales –die beloftes werden eigenlijk al gedaan door de vorige regering.

1/2

Het is daarom absoluut het juiste moment om de druk op te voeren en de handhaving van de wet te eisen. Kernenergie is immers gevaarlijk, je blijft achter met afval dat duizenden jaren radio-actief blijft en kernenergie vormt ook vaak een dam tegen hernieuwbare energie. En dat is net wat we nodig hebben: grootschalige investeringen in hernieuwbare energie en onverwijlde en ambitieuze doelstellingen om ons totale energieverbruik naar beneden te halen. De actie in Tihange was op dat vlak een belangrijk succes. David Dessers