Vergunning Ineos Project One vernietigd: het bad is vol

De vergunning van de nieuwe ethaankraker van INEOS is vandaag, 19 juli, vernietigd. De rechter spreekt klare taal: we hebben nood aan een duidelijk stikstofkader voor zowel industrie als landbouw om ons milieu en klimaat te redden. 

Door de onsamenhangende politiek van de Vlaamse regering komt Vlaanderen terecht in een doolhof van tijdelijke kaders die een voor een sneuvelen. Op Europees vlak dreigt de natuurherstelwet een lege doos te worden, de klimaatakkoorden van Parijs worden aan de laars gelapt. Ondertussen kiest NVA alvast de kant van de industrie en CD&V voor de industriëlen van Boerenbond. 

Terwijl verschillende politieke partijen hun doelgroep proberen te beschermen zetten we geen stap vooruit. Integendeel: adviezen en inspectie bouwen we tegelijkertijd ook af. Climaxi vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen: het gelag moet betaald worden door kapitaalkrachtige ondernemingen en de agro-industrie. Zo maakte Ineos in 2022 nog winst van om en bij 40 miljoen euro. 

De toekomst van onze grootste haven zit in een basischemie zonder fossiele brand- en op termijn grondstoffen. De investering van Ineos zou ons voor de volgende 40 jaar nog steeds afhankelijk maken van fossiel. De technologie om daarvan weg te gaan bestaat en heeft dringend serieuze investeringen nodig, maar die blijven uit omdat ze niet rendabel zijn.

Hoe een stikstofkader er uiteindelijk uit gaat zien, is een grote vraag. Hopelijk niet zo ondoordacht als het nieuwe tijdelijk handelingskader voor PFAS waar de economische haalbaarheid de bovenhand haalt. Dan trekt het milieu en het klimaat opnieuw aan het kortste eind. Het Vlaamse bad is overvol met PFAS, stikstof en andere chemicaliën.

Minister Demir probeerde eerder in 2021 de inspraakprocedure in vergunningen te bemoeilijken voor sociale bewegingen in burgers. Het Ineos-arrest toont aan dat die inspraak nodig is om ministers en beleid te blijven herinneren aan onze wetten.

Katrin Van den Troost