Stabroek: PFAS-info

Add to Calender 2024-03-09 13:00:00 2024-03-09 13:00:00 Stabroek: PFAS-info | Climaxi https://www.climaxi.be/agenda/stabroek-pfas-info De Rosmolen, Kerkendam 8, Stabroek Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

PFAS-vervuiling kwam in 2021 aan het licht in Zwijndrecht rond de site van productiebedrijf 3M. De chemische stof wordt gebruikt om producten vetafstotend en waterdicht te maken. De meest gekende producten zijn Tefal-pannen, waterafstotende make-up, papieren rietjes en brandblusschuim. PFAS is de verzamelnaam voor 6000 chemische fluorverbindingen. Het is toxisch en stapelt zich op in ons lichaam. Te hoge PFAS-waarden leiden tot een slecht werkend immuunsysteem. Het  is mogelijk kankerverwekkend en  hoort niet thuis in ons leefmilieu!

Climaxi ijvert voor strengere normering en controle op de uitstoot van PFAS in verschillende Vlaamse steden en gemeenten. Bij Indaver wordt het PFAS-afval van 3M, Chemours (NL) en de Oosterweelverbinding verbrand. De afvalverbrandingsoven staat vlakbij de dorpskern van Stabroek.

Wij nodigen professor emeritus Jacob De Boer uit voor een info-namiddag. De Nederlandse toxicoloog onderzoekt al jaren de effecten van chemische vervuiling op de mens. Vzw Grondrecht, het PFAS-burgercollectief uit Zwijndrecht, schetst aansluitend de situatie rond de strijd voor een proper leefmilieu in Zwijndrecht en hoe 3M en de overheid actie ondernemen.

 

Zaterdag 9 maart om 14u in De Rosmolen, Kerkendam 8, Stabroek

meer info: info@climaxi.be