Ineos Project One: kaartenhuisje van klimaatbeloftes

Climaxi en Ineos Will Fall roepen op om opnieuw massaal bezwaarschriften in te dienen tegen de vergunning van Ineos Project One. Dit kan nog tot en met 11 november 2023. 

Na de vernietiging van de vergunning van Ineos Project One deze zomer stond de Vlaamse en federale politiek in rep en roer. De vergunning werd geweigerd op basis van haar passende beoordeling over stikstof. Ineos had niet voldoende aangetoond wat de impact van de stikstofuitstoot zou zijn op de Brabantse Wal en minister van Leefmilieu Demir was ‘routineus’ en ‘achteloos’ te werk gegaan. Het milieueffectenrapport (MER) van de ethaankraker ligt opnieuw ter discussie in een openbaar onderzoek tot en met 11 november.
 
“Deze ethaankraker blijft werken op fossiele grond- en brandstoffen waaronder schaliegas.”  zegt Katrin Van den Troost van Climaxi. “Ineos beweert de meest groene kraker te bouwen maar wat opvalt in de MER is dat er nergens concrete plannen met een tijdslijn te vinden zijn voor de koolstofopvang (CCS), elektrificatie van de ovens of overschakeling op groene waterstof.  Met andere woorden: Ineos belooft een ethaankraker die ooit, als het CEO Jim Ratcliffe uitkomt,  “klimaatneutraal” zal worden.” “Deze MER is een gemiste kans voor de overheid om een streng en doortastend klimaatbeleid te voeren.” voegt Nele Coen van Ineos Will Fall toe. “Deze vergunning moet een stok achter de deur zijn. Als Ineos zich niet aan haar afspraken houdt om te vergroenen, moet onze overheid kunnen ingrijpen. Met deze MER is dat onmogelijk, het staat vol beloftes maar er ontbreken concrete afspraken.”

Je kan een bezwaar indienen via het omgevingsloket: https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be/?openbaaronderzoek

Zoek op het dossiernummer 2021104744, klik rechts bovenaan op 'ik wil een bezwaarschrift aan te maken' en log in met MijnBurgerprofiel / its me.

U kan hier een modelbezwaarschrift vinden en kopiëren.

U kan dit bezwaarschrift ook mailen naar mer@vlaanderen.be. Vermeld als onderwerp van de mail: Bezwaarschrift INEOS Olefins Belgium NV - Project One OMV 2021104744.