Conferentie: Klimaat, een sociale kwestie

Add to Calender 2019-11-16 08:00:00 2019-11-16 08:00:00 Conferentie: Klimaat, een sociale kwestie | Climaxi vzw Climaxi organiseert samen met heel wat belangrijke partners een werkdag rond een sociale strategie voor de klimaatbeweging. Wij vertrekken van het idee dat de klimaatkwestie of de teloorgang van onze planeet meer mensen zou moeten beroeren dan nu het geval is. Dat ligt niet alleen aan het publiek, maar ook aan de klimaatbeweging zelf. https://www.climaxi.be/agenda/conferentie-klimaat-een-sociale-kwestie Het Geuzenhuis, Kantienberg 9, 9000 Gent Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public
vzw Climaxi organiseert samen met heel wat belangrijke partners een werkdag rond een sociale strategie voor de klimaatbeweging. Wij vertrekken van het idee dat de klimaatkwestie of de teloorgang van onze planeet meer mensen zou moeten beroeren dan nu het geval is. Dat ligt niet alleen aan het publiek, maar ook aan de klimaatbeweging zelf.
 
Hoe komt het dat niet meer mensen zich betrokken voelen bij deze kwestie en wat moeten we doen om dit te veranderen? Is het klimaatprobleem op te lossen binnen deze absolute vrije markt en hoe krijgen we deze zaak geregeld op een sociaal rechtvaardige manier? Wie moet het gelag betalen?
 
Programma:
 
9 uur: Koffie
10 uur: "De staat van het klimaat" door Philippe Huybrechts (glacioloog, klimatoloog VUB+IPCC)
11 uur: "Klimaatactie in een vrije markt-economie door Sacha Dierckx (Minerva)
12 uur: broodjes
13 uur: werkgroepen
 
- Vakbonden en klimaatbeweging, vijanden of bondgenoten door ABVV, ACV en Workers for The Climate met o.m. David Weinberger, Katrien Van Kerckhove, Wies Descheemaecker en Wim Vereecken.
 
- Boeren en de klimaatbeweging door Boerenforum, FIAN en Wervel met o.m. Thijs Boelens, Jeroen Watté en Hanne Flachet: Landbouw vernietigt het klimaat. Is het zo simpel? Twee boeren getuigen over hoe zij kampen met verdroging. Ze strijden voor een revolutie van het gezond boerenverstand. Want de landbouw kan een belangrijk deel van de oplossing zijn. De klimaatbeweging kan dus maar beter de boer(inn)en ondersteunen bij de overgang naar agro-ecologie. Want vanop de frontlijn van de klimaatverandering, zorgen zij voor ons eten terwijl ze koolstof vastleggen in onze bodems.
 
- Een sociale ommekeer in onze energie door Greenpeace, Fairfin met o.m. Tobias Pans en Frank Vanaerschot: Een sociale ommekeer voor Energie, hoe doen we dat? Hoe nemen we de energiemarkt terug in eigen handen en hoe zorgen we dat de stroomfacturen betaalbaar blijven? De burger betaalt de energietransitie, maar hoe zorgen we ervoor dat hij ook de baten ervan heeft? Na een korte inhoudelijke inleiding gaan we samen aan de slag en proberen we gepaste antwoorden te vinden op deze prangende vragen.
 
- Hoe werken we aan een sociaal klimaatcollectief door Masereelfonds en Sign For Our Future met Frederik Van Driessche en Ann-Sophie Hoste.
 
15u30: pauze en plenum met de resultaten uit de werkgroepen.
 
17 uur: afsluitende receptie
 
Deze dag gaat door in het Geuzenhuis te Gent, van 9 tot 17 uur. Inschrijven: info@climaxi.be
 
Organisatoren: ABVV, ACV, Attac, Boerenforum, Catapa, Climaxi, Greenpeace, Fairfin, FIAN, Linx+, Louis Paul Boon Kring, Masereelfonds, Sign for Our Future, ’t Uilekot, Victoria Deluxe, Vrede vzw, Wervel.
 
 
 

 

conferentie