Antwerpen: Chemietop voor de buurt

Add to Calender 2024-02-19 17:00:00 2024-02-19 17:00:00 Antwerpen: Chemietop voor de buurt | Climaxi https://www.climaxi.be/index.php/agenda/antwerpen-chemietop-voor-de-buurt Sint Annekes Centrum, Hanegraefstraat 5, 2050 Antwerpen Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

Op 20 februari organiseert premier Alexander De Croo in samenwerking met CEFIC en Essenscia, de Europese en Vlaamse werkgeversfederaties van de scheikunde, een chemietop in de Antwerpse haven. Naar aanleiding van het Belgische EU-voorzitterschap zullen verschillende CEO’s er met o.a. EU-commissievoorzitter Ursula Von der Leyen de situatie en de toekomst van de chemiesector bespreken.

Essenscia stuurde de voorbije maanden regelmatig alarmsignalen uit: de Europese chemie heeft het volgens de bedrijfsleiders moeilijk door de hoge energieprijzen, strenge milieu- en klimaatregels, hoge lonen en een negatief imago als gevolg van ondermeer het PFAS-schandaal. In dat kader beloofde Premier De Croo recent aan Ineos-CEO Jim Ratcliffe het EU-voorzitterschap te zullen gebruiken om de chemie een boost te geven. 

Klimaat- en burgerbewegingen roepen wetenschappers en vakbonden samen op de vooravond van deze top, maandag 19 februari, om te debatteren over een alternatieve visie voor een sociale en groene haven. Centraal staan vragen over de gezondheid van werknemers en omwonenden, de wetenschappelijke stand van zaken rond PFAS en een blik op de sanering in Zwijndrecht en Linkeroever.

18u - start
18u30 - Inleiding: Europees industrieel klimaatbeleid
           Met Wendel Trio, Europa expert klimaatbeleid
19u- Wetenschap: Hoe ver staat het PFAS-onderzoek?            
           Met emeritus toxicoloog Jacob De Boer
19u- De sanering van Zwijndrecht: waar loopt het vast?
           Met Toon Penen (Grondrecht), Joeri Thijs (Greenpeace) en Thomas Goorden
20u- Vakbonden: Chemie en vervuiling: kan het anders?
           Met Bruno Verlaeckt (ABVV voorzitter Algemene Centrale) en Marc Alexander (ex-ACV Nyrstar)
 

Praktisch

Maandag 19 februari - 18u - Sint Anneke Centrum, Hanegraefstraat 5, 2050 Linkeroever