Climaxi: partners bedreigd door neonazi’s in Lesbos.

Eco & Fair, het samenwerkingsverband tussen Climaxi, vzw ’t Uilekot en Wereldwinkel Herzele, steunt al jaren de lokale economie én vluchtelingen in Lesbos. Na het verzet van de eilandbewoners tegen de oproerpolitie ontstaat een machtsvacuüm waarbij extreem-rechts internationaal mobiliseert om Lesbos te destabiliseren. Daarbij werd ook Efi Latsoudi, boegbeeld van het PIKPA-kamp (een open kamp in zelfbeheer in de omgeving van Mytilini) aangepakt. 

Eco & Fair koos er vijf jaar geleden al voor om een actie te ontwikkelen in Griekenland. We betoogden tegen de Europese monetaire interventie in het land, maar zagen weinig mensen concreet iets bijdragen om het verzet tegen de reële situatie ter plaatse te ondersteunen. We deden dit uiteindelijk door de coöperaties Greenland (omgeving Athene) en Modousa (Lesbos) te ondersteunen door de import van olijven- en olijfolie. Tien procent van de verkoopprijs gaat daar bovenop naar initiatieven met vluchtelingen, zoals het PIKPA-kamp in Mytilini (Lesbos). PIKPA ontvangt een paar honderd vluchtelingen. Vrijwilligers en bewoners organiseren het kamp. Om wat inkomsten te genereren maken ze juwelen, handtassen, rug- en computerzakken van reddingsvesten die op de stranden achterblijven. Op die manier kozen we voor het ondersteunen van lokale economie én vluchtelingen, ook omdat we hoorden dat vertegenwoordigers van grote internationale instellingen/NGO’s zichzelf niet altijd populair maakten bij de bevolking door de luxe die ze soms etaleren. Hun aanwezigheid zorgt bovendien voor stijgende huur-, auto- en restaurantprijzen.

Climaxi volgt Griekenland op de voet. Een week geleden al vernamen we het machtspelletje tussen Europa (en zijn lidstaten) en het Turkije van Erdogan, waarbij het Noorden van Griekenland en de eilanden, te midden van een Turks offensief in Syrië, gebruikt worden als menselijke gevangenis voor vluchtelingen die onlangs alle moeilijkheden toch aanspoelen. Wij begrijpen onze lokale partners en de bevolking als ze actie voeren tegen de oproerpolitie die door de regering Mitsotakis gestuurd werd om de bouw van nieuwe kampen te beschermen. Griekenland en Europa moeten de deuren open zetten om deze humanitaire crisis op te lossen. In een eerder artikel gingen we uitgebreid op deze omstandigheden in. Tegelijkertijd laten partners ons weten dat de Griekse regering volgens hen een vuile rol speelt.

Neonazi’s in town. 

De oproerpolitie kreeg in Chios en Lesbos een ferme oplawaai te verduren en diende het eiland te verlaten. Daar stond niemand van te kijken: eilandbewoners, zoals die in Lesbos, zitten wat verder van de centrale macht en lopen meestal niet zo hoog op met de regels van het continent. Er ontstond een machtsvacuüm waarbij kleine maar goed georganiseerde lokale bendes vluchtelingenorganisaties, journalisten en speedbootjes met vluchtelingen begonnen aan te vallen. Eergisteren werden de eerste leden van Gouden Dageraad gesignaleerd, onder meer samen met zogezegde burgerwachten aan de noordergrens met Turkije. Gisteren arriveerden Duitse en Oostenrijkse neonazi’s. Een deel daarvan werd bij het ontbijt door de lokale bevolking getrakteerd op een paar flinke meppen. Panagiotis Karabytsakis (Modousa): “We hoeven die lui niet. We hebben al genoeg problemen. Niemand hier heeft om dat soort van mensen gevraagd.”   

Uiteraard kan de uiterst-rechtse internationale hier ook niet afzijdig blijven. Het Vlaams Belang (dat via Filip De Winter goede banden onderhoudt met Gouden Dageraad) ontrolde al een campagne ‘Solidair met de Grieken’.  Het franstalige Nation (gekend van hun infiltratie bij de Gele Hesjes) doet in Brussel en Wallonië hetzelfde.

Volgens Syriza-vertegenwoordiger Giorgios Karatsioubanis in Brussel werkt de regering de polarisatie in de hand: “De regering en haar bevriende media zien hun kans groot om de publieke opinie naar de rechterzijde te duwen. Ze maken daarbij gebruik van de aloude tegenstellingen tussen Grieken en Turken, waarbij ze hopen dat de opflakkering van nationalistische gevoelens hen geen windeieren zal leggen. Door zelfs de erkende vluchtelingen op de eilanden te houden verhoogt ze de spanning.” Op die manier wordt zowel de ellende in de kampen als die bij lokale bevolking ten top gedreven. Ondertussen betogend tienduizenden Grieken op het vasteland met de vraag om de grenzen open te zetten en de vluchtelingen te helpen. De Europese Unie zwijgt over het conflict in Syrië maar geeft Griekenland 700 miljoen € en mogelijks extra-grenswachters mee om mensen terug te duwen. 

Lokale neonazi’s bedreigen, met hulp van hun buitenlandse vrienden ook onze partners. Efi Latsoudi en PIKPA. Ze uitten publieke bedreigingen tegenover haar en het kamp zelf en riepen via de pers op om er gewelddadige actie te gaan voeren. Eén ervan, een extreem-rechts gemeenteraadslid in Mytilini, gaf zelfs zijn telefoonnummer door als contactman voor acties. Ze verspreidden bovendien het fake bericht dat het kamp gesteund wordt door de Turkse staat.  De daders kregen drie maanden voorwaardelijk van de rechtbank. Te weinig, maar toch een signaal. Climaxi probeert een nieuwe lading tassen van PIKPA naar België te krijgen en roept iedereen op om deze kleine lokale partners te ondersteunen via onze coöperatieve actie op www.ecofair.be

Filip De Bodt