IMPORT MET EEN HART 4

Na de beslissingen van de Europese trojka om Griekenland de duimschroeven aan te spannen, lanceerde vzw Climaxi (beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid) een solidariteitscampagne. De Grieken hebben het nog moeilijker dan tevoren. Er zijn 1,6 miljoen werklozen (23,5 %) en 3,8 miljoen mensen (op een bevolking van 10,7 miljoen) die onder de armoedegrens leven (35,7 %). Daar komt de nog altijd voortdurende vluchtelingencrisis bij, die tienduizenden mensen in Griekenland deed stranden na het sluiten van de Europese grenzen. In deze omstandigheden groeit een andere economie die de noden van de mensen als doel heeft. Velen organiseren zich in coöperatieven, die uitgaan van democratische productie en sociale organisatie van het werk.

 

Vluchten kan niet meer.

 

Net deze mensen, coöperatieven en solidariteitsinitiatieven staan vooraan als het er op neer komt mensen te redden uit de zee. Ze hebben het zelf moeilijk om overeind te blijven maar tonen ook hun solidariteit met lotgenoten die de oorlog ontvluchten. Zo is het dikwijls: wie weinig heeft deelt, wie veel heeft houdt het voor zich. De komende jaren worden nog meer mensen verwacht. Zij ontvluchten klimaatwijzigingen, oorlogen of economische woestijnen die wij mee gemaakt hebben.

 

Wij breiden uit.

 

Voor deze vierde editie keken we even rond naar mogelijke perspectieven. We hebben het assortiment Griekse producten op vraag van onze producenten lichtjes uitgebreid. In Frankrijk vonden we een door de arbeiders bezette fabriek. Ze zetten Unilever aan de deur en namen de productie van thee en kruidendranken in eigen handen. Op termijn wil Climaxi via zijn Eco&Fair winkel nog meer de hand rijken naar Europese coöperatieven van mensen die hun lot in eigen handen nemen.

 

Doe er iets mee.

 

Climaxi (een beweging voor Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid), ACC (Wallonië) en heel wat andere partners doen er iets mee. Voor de vierde keer voeren we zepen, olijven en olijfolie in. We voegen daar deze keer ook Provençaalse kruidenthee aan toe. Doe je mee? Laat iets weten! Half juni komt onze karavaan aan in België. We zoeken klanten, depots en mensen die zich willen inzetten voor deze handel.

 

Onze partners.

 

Dock-Station:is een kenniscentrum voor coöperatieven in dit land. Zij zochten voor ons de andere partners en organiseren mee het transport. Ze nemen initiatieven, en organiseren vormingen om sociale coöperatieven te ondersteunen.

 

Greenland:Deze producentengroep maakt deel uit van een grotere coöperatieve in Sterna, Messinia. De leden woonden in Athene maar besloten op een bepaald moment om terug te keren naar het dorp. Ze werken alleen samen met kleine winkels en andere coöperatieven. Door ook zelf in te staan voor verwerking en distributie verkrijgen ze een eerlijke prijs voor hun olie. http://greenlandproducts.gr

 

Modousa: Deze coöperatieve werd opgericht door negen olijfboeren in de Gera baai op het eiland Lesbos. Na vier jaar zijn zeventigtal mensen actief in de coöperatie. Samen met specialisten maken de boeren bio-olijfolie. Ze houden zich ook bezig met technische workshops en proberen een verwaarloosde staatsplantage over te nemen. http://www.modousa.gr

 

VIOME: bezette fabriek in Thessaloniki: Deze fabriek van bouwmaterialen werd door de eigenaars achtergelaten in mei 2011. De werknemers zagen sindsdien geen loon meer en beslisten zich om te vormen tot een fabriek van natuurlijke schoonmaak middelen. Ze beheren de fabriek nu zelf. http://www.viome.org

 

SCop-TI: Deze Franse coöperatie ontstond uit de strijd van een zeventigtal arbeiders tegen de sluiting van hun Unilever fabriek. Ze maakten een coöperatie en konden na een lange juridische strijd de gebouwen overnemen. Ze verhoogden het minimumloon en keren een volwaardige dertiende maand uit. http://www.scop-ti.com

 

Hun producten.

 

De producten van onze partners zijn niet allemaal gelabeld, maar wel van natuurlijke teelt. Meestal is er gewoon geen geld om kunstmeststoffen, bestrijdingsmiddelen en co te betalen. Als daar geen geld voor is, dan is er ook geen om je afdrachten aan ingewikkelde labels te betalen. Ze zijn gegarandeerd zonder bewaarmiddelen en andere toevoegsels.

 

De extra-virgin olijfolie wordt onder strikte controle geproduceerd en geperst bij temperaturen van minder dan 27 graden (koude persing). Er zijn geen chemische toevoegingen en het product is niet bewerkt zodat de delicate natuurlijke smaak behouden blijft. Deze olie bevat veel oleacein en oleocanthal: biologische stoffen die anti-oxidante , anti-inflammatoire, neuroprotectieve en cardioprotectieve eigenschappen hebben.

 

Olijfproducten

 

 1. kg paarse olijven Kalamata Greenland (glas) 7,00 €
 2. gr. paarse Kalamata Olijven Greenland (vacuum) 3,60 €
 3. gr. paars Kalamata Oijven gekruid Greenland (vacuum) 3,60 €
 4. gr. olijven/paprika mix (glas) 4,80 €
 5. gr. pesto zwarte olijven (glas) 3,00 €
 6. gr. pesto groene olijven Modousa (glas) 5,40 €
 7. gr. groene olijven Modousa (vacuum) 3,30 €
 8. gr. groene olijven Chili Modousa (vacuum) 4,40 €
 9. gr. half gedroogde zwarte olijven Modousa (vacuum) 3,90 €

150 gr. gedroogde vijgen met noten en laurier 3,80 €

 1. l extra virgin olijfolie Greenland (glas) 10,50 €
 2. l extra virgin olijfolie Modousa (blik) 56,50 €

 

Kuisproducten:

 

harde zeep Vio-me 3 €

allesreiniger 1 liter citroen Vio-me 3 €

geconcentreerd afwasmiddel citroen Vio-me 3 €

 

Kruidenthee (25 zakjes)

 

Soir (melisse, kaneel, appelsienblad, verveine, linde, lavendel) 3,50

Silhouette (verveine, venkel, koriander, melisse, gembet, zoethout) 3,50

Légereré (munt, groene thee, cassisblad, kardemom, pisbloem, moerasspirea) 3,50

 

BESTELLEN:http://www.gr-entrance.be

vanaf 3 mei om 10.00 uur

INFO:contact@gr-entrance.be

 

Lokale contacten zijn er in Antwerpen, Brussel, Gent, Geraardsbergen, Hasselt, Herzele, Leuven, Mechelen, Oostende en Ronse. Daar kan je je bestelling afhalen. Bestellingen gebeuren via de website. Mocht dat moeilijk zijn, kan je ons gerust mailen.