Nieuwe coöperatie Eco & Fair

vzw Climaxi, vzw ’t Uilekot en Wereldwinkel Herzele starten een coöperatie voor klimaatvriendelijke en rechtvaardige handel. De drie verenigingen baten samen een winkel uit in Herzele en breiden het initiatief uit met een webshop. Ook op andere plaatsen in Vlaanderen en Wallonië willen de drie depots of winkels opstarten.

 

De drie zijn al een tijdje aan het experimenteren met een gezamenlijke winkel in Herzele. Daar brengen ze producten uit het Zuiden, Europa en de streek aan de vrouw of man.

 

Klassieke rechtvaardige handel importeerde enkel producten uit het Zuiden, stelt Katrin Van den Troost: “Solidariteit met het Zuiden van de planeet blijft noodzakelijk, maar binnen Europe én in eigen land zijn er ook initiatieven die moeten gesteund worden.”

 

Daarbij mikt men op andere coöperaties die een sterk maatschappelijk sociaal én ecologisch verhaal brengen. Naast het bestaande Oxfam-aanbod zochten de initiatiefnemers naar solidaire producten in Europa. Zo kwamen ze uit bij Griekse coöperaties die olijfolie en andere olijfproducten aanbrengen (deze producten werden bij eerdere import-acties ingevoerd onder de naam van Grentrance). Ze werken biologisch en zijn ontstaan in de nasleep van de Griekse crisis. In Lesbos werken boeren samen om de olijfolie naar een hogere kwaliteit te stuwen en op het Griekse vasteland ondersteunt men een coöperatie waarbij werklozen olijfteelt begonnen. In Frankrijk (1336-thee) en Griekenland (Vio-me-zepen) steunt men arbeiders die door een coöperatie ontsnapten aan de sluiting van hun fabriek. In Italië koos men voor een aantal initiatieven die lokale bioboeren groeperen (Campo) en/of zich engageren in de strijd tegen de maffia (Libera Terra). Er wordt zoveel mogelijk rechtstreeks ingevoerd en iedereen krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten.
Als start-actie van de coöperatie Eco & Fair, loopt er momenteel een import-actie van deze producten uit het zuiden. Bestellingen kunnen geplaatst worden via www.ecofair.be, tot 30 maart. Eind april kunnen ze afgehaald worden in de verschillende afhaalpunten.

 

vzw ’t Uilekot vult dit gamma aan met producten uit Z.O.-Vlaanderen en Wallonië. Sarah Hutse: “Het is ook belangrijk dat de twee gemeenschappen in België mekaar niet laten vallen én we willen boeren of kleine producenten in eigen streek ondersteunen. Het kost teveel om ook verse producten te verhandelen, maar we hebben een breed assortiment aan bieren, confituren, bewaarde voeding en sapjes.”

 

De winkel in Herzele werd uitgebreid en via de website www.ecofair.be wil men de producten ruimer gaan aanbieden. Distributie blijft een moeilijk punt, want men kant zich ook tegen het voortdurend af- en aanrijden met pakjes omwille van klimaatoverwegingen. De bestellingen worden gegroepeerd en zijn op regelmatige basis te krijgen bij afhaalpunten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Daarvoor worden nog vrijwilligers gezocht. Cvba-SO Eco&Fair werkt daarvoor in Wallonië samen met de beweging ACC (Action Contre Courant).

 

De coöperatie is er een met sociaal doel, de promotie van korte keten en eerlijke handel. Particulieren kunnen aandeelhouder worden en genieten van een belastingvoordeel. Elke aandeelhouder heeft 1 stem, ongeacht het aantal aandelen. Met de opbrengsten worden acties van de deelnemende verenigingen ondersteund.

 

De winkel huist op de Groenlaan 39 te Herzele en krijgt nog voor de zomer een zusje in Antwerpen. Bestellen kan via www.eco&fair.be . Daar kan men ook zien hoe men aandeelhouder kan worden.

 

Filip De Bodt

vzw Climaxi

0496/718472

 

 

 

 

Coöperant
Eco en Fair. Ontwerp Jo Clauwaert