Climaxi wijnen: ecologischer en goedkoper

vzw Climaxi verkoopt biowijnen in de gezamenlijke Eco&Fair winkel. Dit jaar wordt het aanbod bijgestuurd: de duurste wijnen gaan er uit, sulfiet wordt zoveel mogelijk geband en er wordt gewerkt aan een uniek aanbod. De Cava Pupitre vb., die nu ook via Delhaize te krijgen is, gaat er uit en wordt vervangen door een sulfietvrije Prosecco van Giol (Italië).

De twee duurste wijnen gaan er uit. We verkochten een Chablis Béru 2013, die ook gechonken wordt in het wereldbekende restaurant Noma aan. De verkoopprijs (24 €) bleek voor veel mensen een belemmering. Idem voor de Gigondas van Montirius, een Franse klassieker die net boven de 20 € eindige. De laatste flessen gaan de deur uit met een korting van 20%.

De bioversie van de Vacquèras Montirius behouden we wel en met zijn

14,50 € is dit onze beste rode wijn. De Italiaanse Bulli vertrekt maar de Portugese Zebro blijft in onze rekken. Net als de Spaanse Todo Sobre Mi in zijn witte en rode versie. Deze wijnen zijn prijsvriendelijker: 7-10 €. Nieuwe partner is het Spaanse familiewijngoed Bodegas Pinuaga. Zij maken op een artisanale manier biologische wijnen met een aantrekkelijk prijskaartje. Wij verkopen de rode Finaca Salazar Tempranillo (100 % Merlot en ideaal bij grill en zuiderse gerechten) en de witte Finca Salazar Sauvignon Blanc (best bij viesschotels, groentenschotels of als aperitief). Beiden kosten 7,49 €.

Zonder sulfiet

We proberen ons ook méér en méér toe te leggen op wijnen zonder toegevoegd sulfiet. Dat verdient wat uitleg: elke wijn bevat sulfiet omdat de wijndruif zelf sulfiet bevat. Sulfiet is een bewaarmiddel dat het productieproces van wijn eenvoudiger maakt en verkeerde gisting tegen houdt. Daarom wordt er dikwijls sulfiet aan toegevoegd. De laatste jaren gebeurde dat tamelijk veel. Sulfiet zorgt voor de hoofdpijn bij wijnen, verdoezelt de smaak en kan bij bepaalde mensen allergische reacties uitlokken. Het is dus natuurlijk om dat maar zo te laten.

In het Climaxi-aanbod verkopen we een aantal wijnen van het Italiaanse wijnhuis GIOL. Zij werken zonder sulfiet, veganistisch en zéér puur. Van hen hebben we rode Merlot aan 7,89 €. Wie het iets duurder zoekt kan terecht voor een Chianti zonder sulfiet van Fattoria Lavachio aan 11,50 €. Het is dan ook de enige Chianti zonder sulfiet die te vinden is. Fattoria Lavachio is alweer een klein familiebedrijf.

Bubbels

Ook bij de bubbels is er enige verandering. De Prosecco van GIOL (12,49) en de Cava Anne-Marie (13,99), beiden bio, blijven. De Spaanse cava’s hebben het momenteel wat verkorven omdat ze soms na drie maanden al op de markt gebracht worden en daardoor nog weinig originele smaken bevatten. De cava Anne Marie is een Reserva, dat betekent dat de rijping van de cava tijdens de tweede gisting gedurende 20 maanden voortduurt. De langdurige rust “sur lie” levert een heel verfijnde, evenwichtige wijn die de vergelijking met de grote champagnes gemakkelijk kan doorstaan. Een toegankelijke cava met toetsen van verse boter en rijp fruit, heel fijne bubbels en een frisse elegante finale.

De vrij goedkope Cava Pupitre gaat eruit. Pupitre werkte biologisch maar heeft zijn productieproces aangepast, zodat het een groter bereik heeft. Pupitre is o.m. te krijgen in Delhaize. Om ethische redenen (drukken van de prijzen van de leveranciers, te weinig respect voor consumenten en werknemers) wensen wij niet samen te werken met supermarkten. Wat producenten betreft vinden we dan ook dat wie in grootwarenhuizen levert, allicht genoeg zijn weg vindt in het economisch systeem. Dada Pupitre dus.

We vervangen de Pupitre door de Prosecco Friz (9,95 €)van Giol: een schuimwijn zonder sulfiet en met gisting op de fles. Rechtopstaand bewaren dus en voorzichtig behandelen dus, want er zit een kleine fond in de fles.

Op vraag van veel levensgenieters behouden we een Champagne in het aanbod: Champagne Bruno Michel (31,90 €). Een subtiele assemblage van de helft Pinot Meunier en de helft Chardonnay. Voor een deel worden de stille wijnen gerijpt in houten vaten wat vrij uniek is voor de Champagne regio. (enkel heel dure cuvées van de grote huizen worden nog in houten vaten “opgevoed”). Dit maakt de Carte Blanche een heel subtiele, tegelijk frisse maar volle en rijke champagne.

Al bij al een deftige reorganisatie toch. We gingen ook eens kijken naar wat onze klanten de voorbije jaren kochten. De nrs. 1 (Petit Roubié) en 2 (Bulli) werden vervangen. De derde populairste Zebro blijft, net als de Prosecco (4), Merlot Sans Sulfite (5), Rosato Frizzante (7), Sciamaretti (8) en de Todo Sobre Mi (9).

Graag presenteren wij onze nieuwe wijnen op vrijdag 9 oktober vanaf 19 tot 21 uur in vzw ’t Uilekot (gevolgd door concert HT Roberts en Bruno Deneckere) en op zaterdag 10 oktober tijdens de openingsuren van Eco&Fair (van 10 tot 17 uur).