De maand van de waarheid

Youth for climate_banner

Dave Van Meel, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie: “In maart is de laatste kans voor onze politici om te bewijzen dat ze de klimaatverandering en de massale klimaatmarsen in ons land ernstig nemen. Een eerste en noodzakelijke stap is dat de Belgische instellingen de Klimaatwet goedkeuren voor het eind van de maand maart.”

Al sinds september vorig jaar en vnl. vanaf 2 december komen tienduizenden burgers met de regelmaat van de klok op straat: zij verwachten daadkracht van de beleidsmakers, met concrete acties om hun eigen toekomst en die van de komende generaties veilig te stellen.

De komende weken, zal het klimaat uiterst aanwezig zijn op de politieke agenda:

  • 4 maart: advies van Raad van State

  • 11 maart: indien nodig na het advies van Raad van State, hoorzitting van de juristen

  • 13 maart: hoorzitting van heren Van Ypersele, Delbeke en Van Nuffel in de Kamer ‘s ochtends;
    Amendementen van de Klimaatwet in de Kamercommissie in de namiddag

  • 14 maart: stemming in Kamercommissie

  • 18 maart: stemming in Senaatscommissie

  • 21 maart: Plenaire van de Kamer

  • 22 maart: Plenaire van de Senaat

Vermits de Kamer begin april ontbonden wordt, heeft deze deze legislatuur niet veel tijd meer: een akkoord met duidelijke richtlijnen in de strijd tegen de klimaatverandering is hoog nodig.

Dave Van Meel: “Ondanks de vele tientallen burgeracties, die het klimaat als hoofdthema op de politieke agenda hebben gezet, werd er de voorbije drie maand geen enkele concrete maatregel genomen. Het IPPC stelt intussen duidelijk dat we nog slechts 11 jaar tijd hebben om de onomkeerbare klimaatverandering te vermijden. Dat is niet lang meer: 2030 zal er vlug zijn. Indien de Klimaatwet eindelijk wordt goedgekeurd, zou dat tenminste bewijzen dat onze vertegenwoordigers oor hebben naar de burgers. Als de Klimaatwet ambitieus genoeg is, kan dat een ideaal kader zijn voor meer concrete maatregelen, zoals die al duidelijk omschreven zijn in het NEKP”. [1] [2]

Burgers van alle leeftijden en afkomst blijven oproepen tot politieke daadkracht. De betoging op 15 maart is een initiatief van Youth for Climate. Om de beweging te steunen, roepen zij ook op tot een staking. De Klimaatcoalitie steunt dit initiatief.
 

Contact
Dave Van Meel, vicevoorzitter van de Klimaatcoalitie: 0473 60 60 77
Julie Van Houtryve, coördinator van de Klimaatcoalitie: 0484 65 28 57 -
info@klimaatcoalitie.be

 

Noot
[1] Het IPCC, de intergouvernementele expertengroep van de evolutie van het klimaat, heeft op 8 oktober
een rapport gepubliceerd over de gevolgen van een klimaatopwarming van 1,5° voor onze planeet. Het rapport maakt de noodzakelijkheid duidelijk van systemische veranderingen van een ongeziene omvang in meerdere domeinen: energie, landbouw, mobiliteit, … om de opwarming van het klimaat maximaal te beperken.

[2] Het NEKP is het Nationaal Energie Klimaatplan dat België moet overhandigen aan de Europese Unie. De definitieve versie moet geregistreerd zijn bij de Europese Commissie voor 31 december 2019.