Bourengbos: klimaatwandeling

Add to Calender 2021-02-13 08:00:00 2021-02-13 08:00:00 Bourengbos: klimaatwandeling | Climaxi Er zijn plannen voor houtkap in het Bourengbos, net over de taalgrens in Deux-Acren, bij Geraardsbergen. De houtkap wordt uitgevoerd door Département de la Nature et des Forêts (DNF) en past in hun bosbeheersplannen. Om de 12 jaar wordt het bos vernieuwd. Daarbij sneuvelen ook een aantal oude, sterke en gezonde beuken die een monumentale waarde hebben in het bos.

In het kader van de klimaatcrisis en de rol van volwassen bomen vragen wij de bosbeheerders in Vlaanderen en Wallonië om de bestaande beheersplannen aan te passen en daarbij de ecologische boven de economische motieven te plaatsen.

We lanceren een peitie en aansluitend een wandeling in het Bourengbos. https://www.climaxi.be/agenda/bourengbos-klimaatwandeling
Veldekensdreef, Geraardsbergen Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public

Er zijn plannen voor houtkap in het Bourengbos, net over de taalgrens in Deux-Acren, bij Geraardsbergen. De houtkap wordt uitgevoerd door Département de la Nature et des Forêts (DNF) en past in hun bosbeheersplannen. Om de 12 jaar wordt het bos vernieuwd. Daarbij sneuvelen ook een aantal oude, sterke en gezonde beuken die een monumentale waarde hebben in het bos.

In het kader van de klimaatcrisis en de rol van volwassen bomen vragen wij de bosbeheerders in Vlaanderen en Wallonië om de bestaande beheersplannen aan te passen en daarbij de ecologische boven de economische motieven te plaatsen.

Het is een vrije wandeling die op eigen initiatief kan gemaakt worden, zonder voorafgaande inschrijving.
Op onze website www.climaxi.be staat een link voor het downloaden van een wandelkaart (onder ‘nieuws’ en bij ‘Agenda’). Ook een GPX-bestand kan gedownload worden.

De inhoud van de wandeling blijft evenwel onveranderd: we willen de aandacht vestigen op de nakende bomenkap in het Bourengbos en dat daarbij meer oude bomen moeten kunnen bewaard blijven. Aansluitend vragen we de administratie ikv de toenemende dreiging in de klimaatverandereing een debat te starten over bosbeheer in Vlaanderen en Wallonië waarbij de vastgelegde onderhoudsplannen geëvalueerd worden in het licht van de Europese klimaatpolitiek. Dat betekent: meer variëteiten maar ook het sparen van zeldzame en  oude bomen.

De bijhorende petitie met onze expliciete vraag ter behoud van meer oude bomen in het Bourengbos, vanuit een bosbeheer waarbij ecologische motieven voorrang hebben op economische: elke handtekening telt om deze actie te steunen, via deze link: