Visserij

Climaxi op Zee

AttributionNonCommercialNoDerivs License Jon. D. Anderson

Sinds 2011 al is Climaxi actief rond de situatie van de vissers aan de Belgische kust. In dat jaar verscheen de eerste 'Fish & Run'-film. Inmiddels verscheen 'Fish & Run 3', als onderdeel van de dubbel-DVD 'Fish & Farm'. In 2014 startte Climaxi ook met de heruitgave van het eerder ter ziele gegane 'Het Visserijblad'.

Waarom doen we dat? Kleinschalige, lokale visserij vormt een duurzaam en sociaal rechtvaardig alternatief voor de import van exotische en spotgoedkope vis zoals bijvoorbeeld pangasius. Maar dan moet die lokale visserij wel overlevingskansen krijgen. Daar wringt het schoentje. Kleinschalige vissers worden gedwarsboomd door de monopoliepositie van de veiling, de speculatie van de groothandel, de wurggreep van de supermarkten en de concurrentie uit andere werelddelen.

Climaxi schrijft daar niet enkel over, maakt daar niet enkel films over, maar staat resoluut aan de kant van die vissers. Vandaar dat de vissers centraal staan in de Climaxi-films en vandaar dat we 'Het Visserijblad' als medium van de Belgische visserij een tweede leven hebben gegeven.