Antwerpen: Dark Waters filmvertoning met panel

Add to Calender 2023-02-16 17:30:00 2023-02-16 17:30:00 Antwerpen: Dark Waters filmvertoning met panel | Climaxi https://www.climaxi.be/agenda/antwerpen-dark-waters-filmvertoning-met-panel Zaal Grauwzusters (UA), Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

Op donderdag 16 februari 2023 organiseert het departement politieke wetenschappen een screening van het biografisch drama Dark Waters uit 2019. Deze meeslepende film, vol sterke dialogen en gebaseerd op waargebeurde feiten, volgt Robert Billot, een prestigieuze advocaat die meestal de belangen van grote bedrijven verdedigt, maar aan het einde van jaren 80 benaderd wordt door een boer uit West-Virginia. De boer beweert dat zijn oogst verspest is en zijn vee dood vanwege het giftig lozen van afval op zijn land door chemisch fabrikant DuPont. De advocaat besluit de zaak aan te nemen en legt hiermee een groot en gruwelijk milieugeheim bloot. De gebeurtenissen in de film doen denken aan de recente voorvallen in Zwijndrecht met 3M en de bezorgdheden die leven rond PFOS. Professor Wouter van Dooren (UAntwerpen, Politics and Public Governance) en professor Lieven Bervoets (UAntwerpen) van de onderzoeksgroep Ecosphere gaan hierover in gesprek met activiste Katrin Van den Troost (Climaxi) en bespreken welke parallellen en lessen er te trekken zijn uit de film voor de Antwerpse situatie. De screening zal doorgaan in de promotiezaal van het klooster van de Grauwzusters (gebouw S). Toegang is gratis, maar reserveren is verplicht.

 

Planning:

 

  • 18u30: introductie van de film.
  • 18u40: screening van de film
  • 20u45: nabespreking en panelgesprek met Wouter Van Dooren, Lieven Bervoets en Katrin Van den Troost; moderator van dienst: Bjorn Kleizen (onderzoeksgroep PPG)
  • 21u30: receptie

Indien je de film al gezien hebt, kan je ook enkel aansluiten voor het panelgesprek

 

Politiek in beeld is een initiatief van het departement politieke wetenschappen om studenten vertrouwd te maken met politiek in en rond film. Elk jaar worden drie screenings georganiseerd, roterend tussen de onderzoeksgroepen van het departement, met een nabespreking door een expert of een panel aan experten. Deze screening wordt georganiseerd met behulp van de onderzoeksgroep Politics and Public Governance (PPG), en wordt mee georganiseerd door het Instituut voor Milieu en Duurzame Ontwikkeling (IMDO), het Metropolitan Legal Lab en het Lerend Netwerk Duurzaamheid & Diversiteit.

 

https://www.youtube.com/watch?v=RvAOuhyunhY