Brugge: Activisme is geen misdaad

Add to Calender 2023-10-04 07:00:00 2023-10-04 07:00:00 Brugge: Activisme is geen misdaad | Climaxi https://www.climaxi.be/agenda/brugge-activisme-geen-misdaad Rechtbank Brugge, Kazernevest 3, 8000 Brugge Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

STEUN DE ACTIVISTEN BIJ HUN HOORZITTING
Op 29 april werden 14 activisten gerechtelijk gearresteerd tijdens een vreedzame actie van Greenpeace in de Fluxys gasterminal in de haven van Zeebrugge. Pas 48 uur later, wat de maximaal toegestane tijd is voor dit soort aanhouding, werden ze vrijgelaten. Ze werden gedagvaard om voor de rechtbank van Brugge te verschijnen op woensdag 4 oktober om 9u.
De actie was volkomen geweldloos, er werd geen schade aangericht en Greenpeace was tijdens de actie in dialoog met de politie. Wij beschouwen dit proces als een poging om klimaatactivisten te intimideren en de vrijheid van meningsuiting te beknotten. Activisten worden aangeklaagd voor het vreedzaam aan de kaak stellen van de verantwoordelijkheid van fossiele brandstofbedrijven voor de klimaatcrisis.
Het proces is niet alleen een bedreiging voor de 14 activisten, maar ook voor de democratische rechten van alle burgeractivisten. Activisten van andere sociale bewegingen, zoals vakbondsmensen, werden de laatste jaren meer en meer veroordeeld en strafrechtelijk vervolgd. Dit is een zeer zorgwekkende evolutie.
Met dit proces wordt de focus verlegd van het eigenlijke probleem - de klimaatcrisis en de invloed van de fossiele brandstofindustrie hierop - naar het straffen en ontmoedigen van burgers die dit aankaarten. 
Dit proces is niet enkel het proces van 14 activisten, maar dat van ons recht om te eisen dat overheden en bedrijven ons beter beschermen tegen de klimaatramp die ons nu al treft. (Daags erna, 5 oktober, is er een zeer grote betoging in Brussel tegen de wet Van Quickenborne, waar we ook aanwezig zullen zijn met/ voor onze bondgenoten en jullie ook alvast warm voor oproepen.)
Om onze steun te uiten verzamelen we voor de zitting aan de rechtbank in Brugge. Wees erbij en toon je solidariteit! Activisme is geen misdaad! #ActivismIsNotaCrime #RightToProtest 

> Collectief vertrek per trein:
Brussel-Zuid: 7.08 uur
Gent Sint-Pieters: 7.39 uur
Antwerpen-Centraal: 6.37 uur
> Om 8u verzamelen we voor het station van Brugge, waar je kan aansluiten om samen te voet naar de rechtbank te gaan. 
> ’s ochtends wordt er ontbijt en koffie voorzien, en na de rechtszaak -rond 12u- soep met brood.
> We zorgen ook voor live muziek en vurige speeches, natuurlijk! 
Go wild met jullie spandoeken banners :) Tot in Brugge!