Luik: internationale boerendag aan luchthaven

Add to Calender 2023-04-16 11:00:00 2023-04-16 11:00:00 Luik: internationale boerendag aan luchthaven | Climaxi https://www.climaxi.be/agenda/luik-internationale-boerendag-aan-luchthaven Luchthaven Luik Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

Dit jaar vieren we de Internationale Dag van de Boerenstrijd op 16 april. Een gelegenheid om onze voedzame gronden te verdedigen en te protesteren tegen de verharding die hen dagelijks bedreigt. Laten we degenen die het misschien vergeten zijn eraan herinneren: beton kun je niet eten!

In Wallonië wordt jaarlijks gemiddeld niet minder dan 1560 hectare bebouwd. Dat is meer dan 3 voetbalvelden per dag. Grond wordt schaars, de prijzen rijzen de pan uit en landbouwers krijgen steeds moeilijker toegang tot grond, vooral jongeren die ons morgen met hun werk zullen helpen voeden.

In het zuiden wordt elke dag land afgenomen van boerengemeenschappen om ons voedsel te produceren. Hier landbouwgrond volbouwen, betekent dat we elders landbouwgrond weghalen. Zoek de fout!

Op 16 april voeren we actie in Bierset tegen de uitbreiding van de luchthaven van Luik! Ondanks het massale verzet van de omwonenden houdt de honger van de reus niet op. Na meer dan tien boerderijen te hebben onteigend en vruchtbare grond in beton te hebben gegoten, is nog steeds bijna 280 hectare in de regio het doelwit.

Als deze uitbreiding doorgaat, zullen bovendien alle klimaatinspanningen van Wallonië tot nul gereduceerd worden. Dit kan zo niet doorgaan! Samen komen we in actie!