NEE tegen ethaankraker Ineos

Add to Calender 2022-01-28 11:30:00 2022-01-28 11:30:00 NEE tegen ethaankraker Ineos | Climaxi oor het nieuwe decreet van minister Zuhal Demir werd het ons, burgers, onmogelijk gemaakt om nu verder officieel verzet aan te tekenen tegen de bouw van de ethaankraker. Enkel gevestigde organisaties kunnen nog in beroep gaan. De bezorgde burger moet zwijgen. Toch willen we onze stem laten horen, ook letterlijk.

We nodigen iedereen uit ter plaatse zijn/haar/hun stem te laten horen voor het kabinet van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir. Zij zal uiteindelijk de beslissing moeten nemen nadat een tiental NGO's beroep heeft aangetekend.  http://www.climaxi.be/agenda/nee-tegen-ethaankraker-ineos
Koning Albert II Laan 7, Brussel Climaxi no-reply@xio.be Europe/Brussels public

Onze strijd gaat verder! Ondanks het feit dat er maar liefst 617 bezwaarschriften werden ingediend tijdens het openbaar onderzoek, besloot de Deputatie van de Provincie Antwerpen op 16 december 2020 om de vergunningsaanvraag voor INEOS Project One goed te keuren. Aan de omgevingsvergunning werd de voorwaarde verbonden dat de site binnen tien jaar klimaatneutraal is. De Deputatie voegt hier aan toe dat om de twee jaar zal geëvalueerd worden of Ineos de 'best beschikbare technologieën' inzet om klimaatneutraliteit te behalen. Klinkt goed maar we hebben toch een aantal ernstige bedenkingen en zijn bovendien nog steeds overtuigd dat de ethaankraker niet mag worden gebouwd. 

CCS- en waterstoftechnologie staan nog in de kinderschoenen en zijn bovendien erg duur. Verder merken we op dat je nooit klimaatneutraal kan zijn zolang je werkt op basis van schaliegas. Daarnaast zijn er ook nog steeds de economische (tegen-)argumenten zoals de verzadiging van de ethyleenmarkt en het feit dat INEOS geen extra jobs zal creëren aangezien ze zelf verklaren met deze fabriek andere bestaande krakers te zullen wegconcurreren. Bovendien is er nu al een tekort aan deze technische profielen op de arbeidsmarkt. 

Door het nieuwe decreet van minister Zuhal Demir werd het ons, burgers, onmogelijk gemaakt om nu verder officieel verzet aan te tekenen tegen de bouw van de ethaankraker. Enkel gevestigde organisaties kunnen nog in beroep gaan. De bezorgde burger moet zwijgen. Toch willen we onze stem laten horen, ook letterlijk.

We nodigen iedereen uit ter plaatse zijn/haar/hun stem te laten horen voor het kabinet van Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir. Zij zal uiteindelijk de beslissing moeten nemen nadat een tiental NGO's beroep heeft aangetekend. 

Kom tijdens je lunchpauze op vrijdag 28 januari om 12u30 naar het kabinet op de Koning Albert II-laan 7 te 1210 Brussel (op wandelafstand van station Brussel-Noord). Breng gerust een banner mee en smeer je stembanden.