Kortemark: info-avond PFAS

Add to Calender 2022-12-12 19:00:00 2022-12-12 19:00:00 Kortemark: info-avond PFAS | Climaxi https://www.climaxi.be/index.php/agenda/kortemark-info-avond-pfas OC De Kouter, Ichtegemstraat 8, Kortemark Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

Info-avond PFAS-afval en Silvamo

 

Vorige week kwam de nieuwe vergunning van Silvamo NV in het nieuws. Minister van Leefmilieu Demir besliste om een buurtcomité op te richten met buurtbewoners, actiegroepen en milieuorganisaties om een open communicatie op te starten tussen de buurt en Silvamo. Daarnaast besliste ze ook dat de uitbreiding van het stort er niet komt. Maar Leefbaar Groot Kortemark en Climaxi stellen zich ernstige vragen bij deze vergunning, die voor het eerst de deuren openzet om PFAS-afval naar Kortemark te halen.

 

In de vergunning is te lezen dat het mogelijk zal zijn om in Kortemark PFAS-afval te storten met een hallucinant zware verontreiniging. Het gaat daarbij om 50.000 microgram PFAS per kilogram droge stof, terwijl de risicogrens voor PFAS op 8 microgram is bepaald. Dit is een regelrechte schending van de Europese regelgeving, met desastreuze gevolgen voor Kortemark. Werkelijk àlle PFAS-afval uit binnen- en buitenland kan nu naar de stortplaats worden afgevoerd.

 

Graag willen we tijdens de info-avond Isabelle Larmuseau meer toelichting laten geven over de zaak. Isabelle Larmuseau is een bekende Vlaamse milieu-advocate die als experte werd gehoord door de parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS.  

 

Waar en wanneer: 12 december om 20u in OC De Kouter, Ichtegemstraat 2, 8610 Kortemark.