Ronse: Larmuseau en De Boer

Add to Calender 2022-09-21 17:30:00 2022-09-21 17:30:00 Ronse: Larmuseau en De Boer | Climaxi https://www.climaxi.be/index.php/agenda/ronse-larmuseau-en-de-boer Brouwerij De Keyser Priesterstraat 13 Ronse Climaxi noreply@nestor.coop Europe/Brussels public

Ronse werd de voorbije jaren opgeschrikt door alarmerende metingen van extreem-giftige PFAS-verontreiniging. Die werden op bepaalde plaatsen langs de Molenbeek in hoeveelheden teruggevonden, ver boven de gezondheids- of saneringsnormen. Ze zijn te wijten aan de historische aanwezigheid van textielnijverheid in de stad, die de stoffen o.m. meer gebruikte om textiel waterafstotend te maken. OVAM (Openbare Vlaamse Afval Maatschappij) deed en doet bodemonderzoeken, die normaal gezien net voor de vakantie gingen leiden tot definitieve rapporten en voorstellen tot sanering.

Wat later was er de aanvraag voor een nieuwe vergunning van Utexbel in Ronse. Buurtbewoners, vzw Climaxi en Milieufront Omer Wattez onderzochten vele uren de vergunning en dienden bezwaar in, vertrekkend van het idee dat de Molenbeek een te gevaarlijke en illegale concentratie aan gifstoffen bevat waar niks meer mag bijkomen.

Graag willen wij nu tijdens een infoavond twee belangrijke stemmen laten horen:

Jacob De Boer is Prof. Toxicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en een wereldautoriteit in zijn vak. Hij vond brandvertragers uit onze regio terug in de Westerschelde ter hoogte van Vlissingen.

Isabelle Larmuseau is een bekende Vlaamse milieu-advocate die o.m. actief is rond het PFAS-dossier in Antwerpen.  

Filip De Bodt (vzw Climaxi) modereert het gesprek.

Organisatoren: vzw Climaxi en Milieufront Omer Wattez ism Bond Beter Leefmilieu