Slag in het water: PANO-reportage mag geen dode letter blijven.

De reportage was ontluisterend: politici als Rurik Van Landuyt (Open-VLD Geraardsbergen), Johan Deleu (N-VA Opwijk), Walter De Donder (CD&V Affligem) en Robrecht Bothuyne (CD&V Kruisem) kwamen er niet onderuit: allen bouwden ze zelf zonder scrupules in overstromingszones of plannen er nieuwe persoonlijke of gemeenschapsprojecten. Sommigen proberen daarbij ook nog ambtenaren te beïnvloeden. De antwoorden die ze daarop amper konden geven voldoen niet en wijzen volgens vzw Climaxi op verregaande normvervaging. Het kan dan ook niet dat deze reportage zonder gevolg blijft. vzw Climaxi vraagt dan ook een onderzoekscommissie in het Vlaamse Parlement en roept deze politici op om op hun stappen terug te keren of er zelf een opzij te zetten. Ze zijn mee verantwoordelijk voor de ellende die andere mensen door wateroverlast ondergaan.

Climaxi is verder voor het vernieuwen van sluizen en stuwen, maar vraagt de NV Waterweg om zijn plannen af te slanken naar realistische projecten, die snel uitgevoerd kunnen worden. Ook daar blijkt dat de top nauwelijks weet wat er aan de basis gebeurt.

Climaxi verneemt ook dat Zuhal Demir (N-VA) gemeenten onder curatele wil stellen en dikwijls in beroep gaat tegen besluiten om te bouwen in overstromingszones. Wij vragen dat de Vlaamse Overheid een eenvoudig decreet stemt waarin dit gewoon verboden wordt en centen voorziet om mee de planschade te helpen betalen.

Nieuw plan.

Climaxi staat grotendeels achter de door ‘Ruimte voor Water’ nieuwe plannen, maar zegt dat die aangepast moeten worden en niet kunnen zonder Vlaamse begeleidingsmaatregelen. Wij vragen daarom iedereen nog bezwaar in te dienen tegen deze plannen. Wij willen op deze manier volgende zaken verwezenlijken:

• Eén beheersplan voor het ganse Denderbekken (samen met Wallonië)

• Geen vergunningen meer in overstromingszones

• Degelijke vergoedingen voor mensen die met vergunning bouwden

• Ruimte voor water ipv vliegvelden

• Concrete cijfers en engagementen ipv giswerk

Filip De Bodt

Foto: Joost Agneessens

Bezwaar indienen kan nog tot en met 21 maart. Je kan je bezwaar opsturen naar info@climaxi.be. Wij bezorgen het dan aan de overheid. Een voorbeeld vind je hieronder.

bezwaar S-plan_0.docx