Lampiris

lampiris

“Kies voor de natuur en voor een lagere factuur”. Met die slogan tracht energiebedrijf Lampiris je te verleiden als klant. Halfweg vorig jaar werd het van oorsprong Luikse bedrijf echter overgekocht door energiereus Total.

Sindsdien kan je Lampiris eerder beschouwen als het groene visitekaartje van een grote en zéér vervuilende multinational. Total is de vierde grootste producent ter wereld van olie en gas. Het bedrijf werkt voor de bevoorrading samen met het Russische Gazprom, dat boringen uitvoert in kwetsbaar Noordpoolgebied. Bovendien is Total actief in de Canadese provincie Alberta, waar het bedrijf schaliegas en teerzandolie ontgint, met een zware ecologische impact.

Tot slot heeft Total een bedroevende reputatie op het vlak van milieu, ethiek en mensenrechten. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de schipbreuk van de olietanker Erika in 1999 en heeft bijvoorbeeld een vermeende betrokkenheid in de financiering van de voormalige militaire dictatuur in Myanmar. Met andere woorden: sinds de overname is Lampiris tota(a)l niet oké meer.