Climaxi blij met uitbreiding bloedonderzoek: nu saneren!

Climaxi is blij met de door minister Crevits aangekondigde uitbreiding van het bloedonderzoek naar PFAS-waarden. Dat onderzoek werd tot nu toe enkel in Zwijndrecht en Antwerpen gevoerd. Via eigen onderzoeken toonde Climaxi deze zomer aan dat ook in andere delen van Vlaanderen (Ronse, Kruisem, Kortemark, Stabroek, Oostende…) extreem hoge waarden gemeten werden die bijvoorbeeld in Ronse tot honderdmaal de internationale gezondheidsgrens van 5 microgram per liter bloed aantonen.

In eerste instantie reageerde de Administratie Zorg negatief en probeerde ze zelfs het onderzoek van Climaxi te dwarsbomen door artsen af te raden hulp te verlenen. In het Vlaams Parlement werden door Maxim Veys (Vooruit) en Mieke Schauvliege (GROEN) evenwel treffende vragen gesteld aan de ministers Demir en Crevits. De kwestie kwam ook op de agenda van lokale gemeenteraden in Ronse, Waregem, Kruisem, Oostende, Stabroek en Kortemark. Beide ministers gaven in informele contacten aan wel wat te willen veranderen. Vandaag is de kogel door de kerk. Climaxi dankt de vrijwilligers, dokters en politici die mee aan deze kar trokken. Wij hopen dat het onderzoek zo breed mogelijk gevoerd wordt en duwen ook federaal aan de kar om het standaard te kunnen aanvragen in no regret-zones op kosten van de sociale zekerheid. Mensen hebben recht te weten hoe het met hun gezondheid is.

En nu saneren!

Ondertussen dringen wij ook aan op versnelde sanering. We stuitten hierbij op twee problemen: er is een ongelofelijke achterstand wat grond- en wateronderzoeken betreft. In talloze gemeenten zijn de analyses maanden achterop. Volgens OVAM zijn er gewoon te weinig labo’s. Climaxi vraagt de overheid daar meer middelen in te stoppen en desnoods tijdelijk universiteiten in te schakelen.

Wij merken ook dat sommige bedrijven geen toestemming geven om op hun eigendommen stalen te nemen. We kunnen daar onmogelijk bij: vervuilers die zich beroepen op het recht van eigendom om onderzoekers aan de deur te zetten. We willen dan ook dat daar juridisch een mouw aangepast wordt. 

Voor Climaxi is een propere leefomgeving een noodzaak om het veranderende klimaat op te vangen. Sterke ecosystemen kunnen droogte en overstromingen bufferen. Vervuilde ecosystemen zijn niet opgewassen tegen de grillen van het veranderende klimaat. Vind je dat Climaxi goed werk doet? Word lid voor maar 10 euro per jaar op BE40 0016 3236 1163 (Climaxi, Groenlaan 39, 9550) of winkel via www.ecofair.be.