Eco & Fair: Nieuwe Oogst 2023

Eco & Fair lanceert met trots de Nieuwe Oogst 2023: een collectie van ambachtelijke Europese producten van landbouwcoöperaties en bezette bedrijven die het heft in eigen handen nemen en tonen dat een horizontale, ecologische en sociale economie mogelijk is. Door deze producten te importeren via een zo kort mogelijke keten, ondersteunen we een ecologische en rechtvaardige wereld en komt er meer winst terecht bij de producenten.

De coöperaties en bedrijven die wij ondersteunen, hebben een herverdelend economisch verhaal gericht op zelfbeheer. Zoals Greenland, een coöperatie die in 2013 ontstond tijdens de Griekse crisis en olijven en olijfolie produceert, Modousa is een coöperatie op het eiland Lesbos dat bio-olijfolie maakt en workshops geeft, en Altromercato, een Italiaanse fairtrade organisatie die met de campagne 'Tomato-revolution' een tegengewicht biedt voor de uitbuiting van werkers in de Italiaanse tomatensector. Net als de sociaal-coöperatieve Esperanto produceren zij ambachtelijke tomatenproducten. 

Met de verkoop van onze wijn ondersteunen wij de anti-mafia beweging in Sicilië. De coöperatieve Centropassi is gevestigd op inbeslaggenomen maffia gronden in het binnenland van Sicilië. De corporaties proberen deze waardevolle regio’s te herstellen door stabiele jobs te voorzien in een rechtvaardige economie en door op een milieuvriendelijke/biologische manier aan landbouw te doen. Ook verkopen wij terug thee van de coöperatieve 1336-Scopti. De werknemers namen na 1336 dagen staking een thee-bedrijf over van Lipton in het Zuiden van Frankrijk. De arbeiders haalden hun slag thuis en werken nu in zelfbeheer via de eigen coöperatie.

De voorbije jaren hebben wij onze producenten zien bloeien. Greenland heeft dit jaar voor het eerste het bio-label gekregen en produceert nu ook fleur de sel en gedroogde olijven. Modousa is uitgegroeid tot tachtig boeren en Altromercato maakt nu ook pasata uit kerstomaten. Voor onze producent van ecologisch verantwoorde zeep en poetsmiddelen, Viome, is het een moeilijkere periode. 

Viome is een bezette fabriek in Griekenland die in 2013 werd overgenomen door haar werknemers nadat de fabriekseigenaars stopten met het uitbetalen van hun lonen en de fabriek verlieten. De werknemers organiseerden zich in een coöperatie en namen de fabriek over om deze in eigen beheer te runnen zonder bazen. Sindsdien produceert Viome poetsproducten en zepen die geen schade toebrengen aan mens en milieu.

De Griekse overheid heeft de fabriek al meerdere keren proberen te veilen vanwege schulden van het failliete moederbedrijf. Door een sterke solidariteitsbeweging is dit niet gelukt. Op 27 februari verkocht de overheid in het geheim wel de grond van de fabriek aan een speculatiefonds uit Zuid-Afrika. Dit was een grote klap voor de werknemers maar zij verklaren dat ze in de fabriek zullen blijven en de productie zullen voortzetten, zelfs als men de politie op hen afstuurt. Op hetzelfde moment gebeurde er in Griekenland een gruwelijke treinramp waarbij 57 mensen om het leven kwamen. Velen van hen waren studenten van de lokale universiteit van Thessaloniki. De solidariteitsbeweging achter Viome is in rouw maar groeit tegelijk in snel tempo. Viome is een knooppunt geworden in het verzet tegen de overheid die haar bevolking verwaarloost. 


Proef onze nieuwe oogst

Met de 'Nieuwe Oogst 2023' willen we de korte keten en kleine producenten ondersteunen. Zij staan namelijk onder druk van grote(re) economische machten. We pleiten voor een betere prijs voor de boeren en werknemers en brengen dit ook in de praktijk. Jij ook?

Online bestellen kan via de webshop of info@ecofair.be. Op onze website kan je het volledige aanbod van de Nieuwe Oogst en winkel bekijken.

De producten kan je afhalen in een afhaalpunt of wij sturen ze jou op. Woon je in de buurt van Herzele of Antwerpen? Dan kan je altijd langskomen in onze winkels in Herzele en Antwerpen. De opbrengst gaat grotendeels naar de producenten. Met onze eigen winstmarge betalen we de kosten van huur, transport, opslag en verwarming.

Eco & Fair is een coöperatief initiatief van vzw Climaxi, vzw ‘t Uilekot en Wereldwinkel Herzele. Doe mee met onze missie en steun de coöperaties en bedrijven die streven naar een ecologische en sociale economie!

Simon Van Parijs en het Eco & Fair team